rcwawa Opublikowano 6 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 hey. Planuje zakup meganki rocznej (mam znajomego w salonie renault wiec moze mi jakas zagrzac:)) Teraz mam do Was pytanie jaka wersje silnikowa wybrac? 1.6 16V 1.9 dci w ostatecznosci 2.0 16v slyszalem ze w 1.6 sa te felerne zmienne fazy rozrzadu a w 2.0 troche boje sie spalania (duzo jezdze po miescie) Jakie sa wady tego dieselka? PS. bedzie to meganka sedan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 6 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 jak 10 litrów na 100km jest dla Ciebie akceptowalne to bierz 2.0 - dużo większa radość z jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcwawa Opublikowano 6 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 a dieselek bo chyba przy rocznym nie bedzie duzej roznicy w cenie miedzy 1,9 dci a 2,0 benzyna?. Hmm no wlasnie 10L to trohe duzo teraz w MI phII 1.4 16v pali mi 6,4 a na benzyne wydaje miesiecznie prawie 700zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 6 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 rcwawa, wez diesla,mniejsze spalanie a osiagi lepsze niz w benzynce :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniio Opublikowano 6 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 pierwszy raz mam diesla, wczesniej jezdzilem tylko benzynowymi i powiem ci ze jezeli chodzi o radość z jazdy 1.9dCi 120KM jest super. Spalanie w granicy 7l po miescie na trasie 5.6 - 6.3 przy 130km/h spala 5.6l ale to jak jest stla predkosc przy 180km/h spala 10l Do pracy mam 10km i auto nagrzewa mi sie w polowie drogi, srednie spalanie na tym odcinku mam 8l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 6 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 Godną polecania jest wersja 1.5 85 lub 105 km zależy co kto woli i co komu pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekok Opublikowano 6 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 a ja mam 1.6 16V i tez nie narzekam, na mieście pali 7,5 w trasie przy spokojnej zejdzie nawet do 6 ale tak przy prędkości 120-150 pali 6,4, do wymiany rozrządu dopiero sie przybieram więc nie powiem Ci co i jak ale ten silnik mi sie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcwawa Opublikowano 6 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 chyba sie jednak zdecyduje na dieselka trzeba czegos nowego sprobowac nigdy jeszcze nie mialem diesla :( jeszcze 120KM wiec bedzie w miare fajnie mysle ze z czasem (szybkim szasem :)) pomysle o jakims chip tuningu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabcio Opublikowano 6 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 Diesela weź :( ja biore trasy głównie po mieście spalanie średnio 8,5l/100Km 120KM już daje fajne wrażenia z jazdy silnik jest bardzo elastyczny GORĄCO POLECAM !! Odnośnie pytania bo napisałeś, że chcesz Kupić Roczne Renault Megane mowa o modelu już po face liftingu ? Model od 2006 ? Z tego co się oreintuje te modele z silnikiem 1.9 Dci mają moc 130Km Pozdrawiam P.S >>>130KM<<<Więc jeszcze większa frajda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oscar_ZL Opublikowano 7 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2008 Ja osobiście polecałbym 2.0:) Przyjemnośc z jazdy jest nieporównywalnie większa niż w dieselku, głównie ze względu na szerszy zakres obrotów i ładniejszy dźwięk. Spalanie też nie jest aż tak tragiczne, bo przy normalnej jeździe miejskiej można osiągnąc wynik poniżej 9l/100km, natomiast w trasie 7,5-8l nie jest czymś niesamowitym. Ale jeśli szalejesz za kierownicą to w mieście bez problemów dojdziesz nawet do 15l/100km, a w trasie przy prędkościach powyżej 190 średnia to 18 :( Dodatkowo silniczek jest bezawaryjny. Moja Żaba ma już 160 kkm i tylko rozrząd był robiony, a auto znam od nowości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter10 Opublikowano 7 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2008 rcwawa, w salonach Renault teraz są okazje na samochody podemonstracyjne! Można kupić ciekawy model z dieslem i niezłym wyposażeniem za niską cenę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcwawa Opublikowano 7 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2008 model bedzie prawdopodobnie z 2007r. mysle ze chyba ede musial sie dogadac ze znajomym i zrobic troche jazd probnych wyzeruje licznik i zobacze ile by 2.0l palil przy moim stylu jazdy. Benzyna daje wieksza radosc z jazdy ale czy koszty eksploatacji benzynki nie sa wieksze niz diesla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi1001 Opublikowano 7 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2008 Miałem do tej pory Lagunę 1,9 dci i powiem wam, że jazda po mieście dieslem to tragedia. Mam do pracy 5 km, to zimą nawet temp. nie dygła. Jak takim samochodem poszalejesz przy zimnej turbinie to nie zarobisz na jej wyminy. Inna sprawa to wtryski jak trafisz na oszusta paliwowego to imprezka 6 tys. Mam teraz megi 1,6 16V i śmiga jak 120 konny dieselek, cicho i przyjemnie, a że km kosztuje trochę gorzej niestety coś za coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 7 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2008 Mechanik ogladajac moją przyszłą megankę mówił, ze eksploatacja samochodu na PB niby jest droższa, ale kłopotów z tym jest znacznie mniej (chodziło tylko o silniki renaulta). W rozrachunku całkowitym koszta wychodza podobne. PS. rcwawa, te 2.0 16V wcale nie pali tak strasznie. Spokojnie mozna jeździć ze spalaniem 8,5L/100. Tego silnika po mieście nie trzeba kręcić wysoko. Ma wspaniały moment juz od samego dołu. Choc uzytkuje to od bardzo niedawna, to jestem użeczony jego kulturą pracy i mozliwościami. Do Meganki jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi