Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

dywagacje nt. spalania, szerokości opon, felg i takie tam :)

adrach

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Ostatnio w gazetach moto były testy opon, właśnie odnośnie spalania przy szerszych gumach - i tej samej oponie.

I tak właśnie wychodziło, że około 0,2-0,25 l więcej (tzn. np: zamiast 8 l/100 to wychodzi 8,2).

To dlaczego inni nie zauważają większego spalania lub zauważaja duuużo większe, to już wina opon i stylu jazdy. Ktoś może dać szersze opony o 10 mm ale za to jakieś oszczędzajaće paliwo i nie poczuje zmiany.

A ktos da szersze opony, do tego łapiące duże opory, do tego będzie mocniaj ciskał (by nadrobić wolniejszy start) i nagle mu wyjdzie z 0,5-1 l więcej przy 20 mm szerszych gumach.

No i przy szerszych gumach jest głośnie :?:

Ja zmieniłem z 185/65R14 na 195/45R16 żeby średnica zewnętrzna koła została ta sama (żeby licznik nie oszukiwał) i według mnie różnicy w spalaniu raczej nie widzę. Co do przyspieszenia też raczej się nie pogorszyło jednak przy dużych prędkościach auto się wolniej rozpędza. Teraz do 170kmh jest nieźle potem już słabnie ale idzie. Gdy miałem węższe do 185kmh szła tak jak teraz do 170. Chociaż może to być też różnica warunków: temperatura, asfalt, wiatr itd.

Na 185 była fabryczna 6J jeśli się nie mylę a teraz na 195 mam 7J. Niby trochę za szeroka dla tych opon ale mają Rim Protecor czyli ochronę rantu felgi przed zarysowaniem i wyglądają naprawdę bardzo dobrze :P

Tak się pytam, bo jutro wpłacam kase za felgi i nie wiem które brać :P

Opony jednak 175/65 r14

(wcześniej chciałem 185/65 r14 - ale troszke za dużo gumy:D )

i w gre wchodzą:

DEZENT F 5,5x14 4x100 38

http://www.ceneo.pl/254589

- ale tu mi nie pasi te ET38 - przy feldze 5,5 koła by były sporo schowane :P

a jak już nie biore 185-195 opon, to niech chociaż mają ET35 przy 5,5

lub ET 38 ale przy 6 cali.

Wtedy będą wizualnie poszerzać auto :P

Choć to fajne jest w Dezent F, że są srebno-szare.

---

Inna opcja to Dezent V

http://www.ceneo.pl/380689

- szkoda że nie ma wersji S-C (tylko od 15 cali+)

---

Dezent A

http://www.allegro.pl/item340078601_4x100_...polo_astra.html

- te niestety nie robią na mnie wrażenia :P

--

http://www.allegro.pl/item339974690_felga_...a_att_440c.html

ATT 440

srebno-czarne

- wydaja się być idealne 5,5, tyle że ważą koło 7 kg,

zaś te Enzo H

http://www.allegro.pl/item341732870_komple..._4x100_14_.html

- mają tylko 6 kg, ale szerokość 6 cali.

Czasem zdarza mi się obcierać (ślady na kołpakach), więc wolał bym mieć chyba 5,5 cali przy 175.

Do jutra musze się zdecydować, bo jak nie to będe losował :P

ET 36 czy ET 38 to tylko 2 mm różnicy... nie zauważysz

jak lubisz czasem poszaleć to lepiej brać szerszą felgę (lepsze trzymanie w zakrętach), jest wtedy też twardziej, można łatwiej felgę uszkodzić, ale jak dla mnie to powinieneś kupić 185/60/14 i felgę 6 cali dezent v

Znaczy ET38 przy 6 calach może być, bo to mniej wiecej to samo co ET35 przy 5,5.

Chodzi o to, że podobają mi się strasznie te ciemne Dezent F (mam czarne Megan), tylko ET35 przy 5,5 to niestety będzie wąsko. Wolał bym by jednak to było 3 mm bardziej na zewnątrz :P w porównaniu do tego co mam teraz.

Na krawężniki i tak staram się nie wjeżdząć (Megi ma za małe koła), za to lubie szybko w zakręty wchodzić, no i tutaj by się przydał szerszy rozstaw nawet o te głupie 6 mm (łacznie), bo nie podoba mi się teraz reakcja Megi :P

A nie jest tak, że właśnie przy za szerokich felgach w stosunku do opony, lubią one czasem odchodzić (spadać) na zakrętach?

Tak zmierzyłem kiedyś faktyczną szerokośc opony i te 175 to tak na serio około 16 cm, bo oni to chyba balon mierzą a nie styk.

Więc 5,5 to prawie te 16 cm.

Gdybym brał 185, to chyba bym już brał felge R15 :P

nie jest ważna opona tylko profil opony czyli ta wartość np 175/XX/14 ona oznacza wysokość bocznej ścianki opony, im niższy tym opona mniej się ugina i w szybkich zakrętach jest stabilniejsza

A nie jest tak, że właśnie przy za szerokich felgach w stosunku do opony, lubią one czasem odchodzić (spadać) na zakrętach?
ja w zimę mam 185/55/15 na felgach 6,5 i już cuda robiłem tym autem i nic się nie działo. Może gdybyś miał np felgę 8 cali to byłby problem, ale na cultstyle.pl ludziska wsadzają nawet 8 cali na 175/55/15 :P i jakoś jeżdżą

165/50/15 i felga 8" :P

img0259yo4.jpg

nie jest ważna opona tylko profil opony czyli ta wartość np 175/XX/14 ona oznacza wysokość bocznej ścianki opony,

No ale jak wiesz, sam profil np: 65 lub 60 niewiele mówi i nie jest to wysokością opony (TIRY też mają np: 295/70).

Radzisz mi 185/60 a to daje 11,1 cm czyli prawie tyle samo co 175/65 = 11,3 cm.

Z boku więc auto wyglądało by tak samo :P i na 185/60 r14 jak i na 175/65 r14.

Co do 15 cali, to mówisz że przy 185/55 dało się w miare komfotrowo jeździć? (to już tylko 10 cm gumy).

Czy może tak jak w phII wejść w 185/60 r15 :P

Tylko przekłamanie licznika było by juz spore.

Ale zaleta komfortu pewno lepsza, tym bardziej że duże koło ma swoje zalety. Łatwiej pokonują przeszkody od krawęzników po drobne nierówności. Ponoć też większe koło daje mniejsze opory przy tej samej szerokości. Więc przy więszym kole i tylko 10 mm szerszym, może spalanie i opór by wyszedł taki sam :P

Tylko przyspieszanie i może v-max by nieco spadły. A nie wiem czy bym tego chciał, bo i tak na światłach nie króluje :P

165/50/15 i felga 8"

- tu nawet nie ma co spaść :P

ot, nakładka z gumy hehe

Evo, też niedawno miałem ten problem co Ty, ale zdecydowałem się na Dezent F do mojego czarnego Scenica. Przykładałem Dezent A i V, ale to właśnie F zrobiła na mnie wrażenie. Do czarnego auta pasuje. :P

65 lub 60 niewiele mówi i nie jest to wysokością opony (TIRY też mają np: 295/70)

XXX/YY/ZZ

XXX - szerokość opony wyrażana w mm

YY - profil opony, także wyrażany w mm, ale zależny od szerokości opony. Liczony według wzoru:

Profil = XXX x YY%

ZZ - średnica zewnętrzna felgi.

XXX/YY/ZZ

YY - profil opony, także wyrażany w mm, ale zależny od szerokości opony. Liczony według wzoru:

Wiem co jak jest liczone, bo nie raz tu wyliczałem. Natomiast ty cos motasz :P

Jak YY może być jednocześnie wyrażone w mm i od razu procentowaą zależnością od szerokości.

To nie jest w MM, tylko stosunek w % względem szerokości, i tyle.

Minimetry to już trzeba samemu sobie wyliczyć.