pst Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Witam - to mój pierwszy post (jak pewnie każdego kto zaczynał od tego działu ;-) ) chcę zmienić żonie samochód aktualnie Daewoo Matiz; potrzebujemy czegoś co jest kombi z silnikiem 1.4-1.6 klasy Megane, Focus czy podobne trafiła sie okazja - no właśnie czy okazja - mam nadzieję że mi pomożecie; jestem kompletnym laikiem odnośnie samochodów; na gazach technicznych się znam ;-) jeśli bym go kupował mam 'swojego' mechanika ktory dokonałby oględzin on-site oto oferta Renault Megane RT 1.6 16V Kombi - osobowy uniwersalny, rejestrowany na 5 osób. Typ silnika: K4M 700 Pojemność skokowa (cm3): 1598 Moc: 107 KM (wg tabelki z forum i typu silnika) Typ wtrysku paliwa: wielopunktowy Ilość cylindrów: 4 Ilość zaworów: 16 Stopień sprężania: 10,0:1 Średnica cylindra x skok tłoka (mm): 79,5x80,5 Moc maksymalna kW CEE (KM DIN) przy prędkości obrotowej (obr/min): 79(110) / 5 750 Max. mom. obr. Nm CEE przy prędkości obrotowej (obr/min) 148 / 3 750 Rok produkcji: 2000r. Data pierwszej rejestracji: 16.08.2000. Kolor srebrna perła metalic. Przebieg 74.000 km (do sprawdzenia w każdym serwisie Renault). Zakupiony jako nowy w polskim salonie Renault. Pełna dokumentacja wraz z fakturą zakupu i książką serwisową. Regularnie serwisowany. Przegląd techniczny do 03.2009. Ubezpieczenie do 07.2008. Dwa komplety nowych opon: - letnie Kleber Dynaxer HP2 przebieg 3000 km - zimowe Kleber Krisalp HP przebieg 700 km Wyposażenie: elektryczne szyby z przodu, elektryczne, podgrzewane lusterka, kimatyzacja, komputer, 4 poduszki powietrzne, ABS, wspomaganie kierownicy, welurowa tapicerka, oryginalne radio/CD sterowane przy kierownicy, oryginalne belki dachowe – dwa komplety (4 sztuki), autoalarm, centralny zamek Poza normalnymi przeglądami w samochodzie ostatnio dokonano następujących napraw: wymiana tłumika końcowego i środkowego, wymiana wszystkich klocków hamulcowych, wymiana tylnych amortyzatorów, napełnienie klimatyzacji. Samochód był użytkowany jako drugi w rodzinie (stąd mały przebieg). Samochodem jeździła moja żona. Auto jest bardzo zadbane, czyściutkie i praktycznie w ogóle nie zniszczone. W samochodzie nigdy nie było palone. Tapicerka nie ma żadnych plam. Z zewnątrz kilka malutkich, prawie niezauważalnych rysek. Auto ma w końcu 8 lat. auto sprzedaje znajomy; przebieg jest wiarygodny; auto było laesingowan 2lata - dojeżdzała nim do biura pani kierownik a nie przedstawiciel handlowy ;-) (nie opuszczało Warszawy); następnie kupił go znajomy jako drugi samochód; użytkowała go żona: dowózka dziecka do szkoły 1,5roku dojazdy do pracy; później macierzyński i wychowawczy; garażowane cały czas był bity - ktoś najechał na tył na światłach; uszkodzenie zderzaka oraz klapy (malowanko) oglądałem zdjęcia - wygląda naprawde bardzo czysto Pytanie czy za 15kpln opłaca się wziąć taki samochód? oglądałem inne oferty w internecie aby zweryfikować cenę; wydaje mi się że to atrakcyjna oferta... poszukałem również na forum w tym dziale - ale rzadko można spotkać pytania o dwa identyczne samochody; poczytałem ogólnie o megankach; wygląda że większość uzytkowników jest zadowolona a najbardziej dokuczają cewki sagema (ale można wymienić na denso?) będę bardzo wdzięczny za porady ps lol - nauczyłem sie jak zrobic załącznik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Human Resources Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 witamy na forum. bez zdjęc trudno cokolwiek powiedziec :-/ , ale jeżeli wiadomosci które otrzymałes są wiartgodne to autko jest godne polecenia, cena jest Ok, niedługo do wymiany będzie rozrząd. jeżeli chodzi o cewki to niestety prawda-w zaleznosci od szczęscia sa do wymiany co kilkadziesiat tysięcy (ja mam przebieg 90tysi i 3 z 4 są wymienione) ; koszt cewki to od ok 100 do 200zł, wymiana samemu w 10minut lub u fachowca za niewielkie pieniądze, zamiast sagema denso albo beru-sa podobno bardziej trwałe, ale hipoteza nie do końca zweryfikowana. bierz auto i badz spokojny o zoną bo matiz to chyba 2 gwiazdki w testach zderzeniowych... :-? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojt42 Opublikowano 19 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 Ja bym sie dlugo na twoim miejcu nie zastanawiał. Trudno jest znlezc samochod w takim stanie. Nie koniecznie musisz potem korzystac z aso. Szeroki dostep czesci do tego auta w miare przystepnych cenach. Jesli chodzi o cewki od kiedy zmienilem na beru nie ma zadnych klopotow. sprawdzilbym pompe wody czy nie ma wyciekow. W tym modelu bardzo czesto lecialy a to wiaze sie z wymiana rozrzadu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin30lbn Opublikowano 19 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 Powiem tak że jeżeli znasz historie auta i cena wydaje sie atrakcyjna to bierz bez wahania. Bogatszej wersji nie trafisz tak łatwo. Czeka cię na pewno rozrząd gdyż 90 tys lub 5 lat - wymiana obowiązkowa, cewki kup beru za ok 120 pln i zapomnisz o cewkach u mnie w firmie zrobiły na tej marce około 100 tys. Ja kupiłem w styczni scenica i dla mnie był najważniejszy przebieg ale udokumentowany ( mam faktury) We Francji wszystkie renaulty z silnikiem diesla miały około 200 tys lub więcej a w Polsce o dziwo na allegro wszystkie jak jeden stoją z przebiegiem max 150 tys. Dziwne ???? i co lepiej takie auto kupić??? Patrz inaczej masz nowe opony lato/zima zrobione już trochę rzeczy w autku więc już zmniejszasz wydatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pst Opublikowano 20 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 dziękuję za uwagi i porady mam nadzieję że ktoś go nie zwinie z przed nosa - dla wszystkich udanych zakupów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi