jkbytow Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 (edytowane) Witam. Mam problem z odpalaniem mojej Meganki - silnik 1.6 16V + lpg. Po całej nocy lub całym dniu stania zdarza się, że nie chce zapalić. Czasami muszę kręcić po 5 razy, silnik nawet nie zająknie się, tak jakby nie dostawał paliwa. Przy podaniu samostartu w dolot łapie od razu, po zgaszeniu kolejny rozruch też bezproblemowy. Pokusiłem się na zamontowanie zaworka zwrotnego i myślałem, że pomogło bo przez dobry tydzień był spokój, ale objawy powróciły. Jakieś sugestie Panowie? Edytowane 12 Lipca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Zmniejsz czcionkę, zakręć zawór LPG przy butli i pojeździj kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkbytow Opublikowano 11 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Jeździłem przez tydzień tylko na benzynie i dolałem nawet dodatek do paliwa, który czyści wtryski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Zakręcałeś zawór przy butli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkbytow Opublikowano 11 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Nie zakręcałem. Co zawór przy butli ma do odpalania, skoro sekwencja i tak odpala na benzynie nawet ciepła? Może czegoś nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Słaby zawór, lub wtryskiwacze mogą przepuszczać gaz do kolektora dolotowego. Skutki takiego czegoś są właśnie takie jak w twoim aucie. Ewentualnie do wymiany jest pompa paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkbytow Opublikowano 12 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 ok. Sprawdzę motyw zaworu. Nad pompą też myślałem, ale auto jeździ na benzynie idealnie, silnik nie szarpie, nie przerywa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
butcher Opublikowano 12 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 (edytowane) sa elektrozawory ktore nie maja prawa puszczac gazu... Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 12 Lipca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 12 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 Tylko w teorii, w praktyce różnie z tym bywa :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
butcher Opublikowano 12 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 No tak ale jeśli się nie mylę elektrozaworów w samochodzie powinno być ze trzy sztuki. Trzeba mieć ogromnego pecha żeby wszystkie uległy uszkodzeniu a w momencie kiedy chociaż jeden trzyma jest brak możliwości aby puszczał gaz z butli. Sam zawór rzadko kiedy ulega uszkodzeniu-jedynie cewka, a jak cewka jest uszkodzona wówczas i zawór zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 12 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 Zawory się zużywają i z czasem tracą szczelność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko-ma Opublikowano 12 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 No tak ale jeśli się nie mylę elektrozaworów w samochodzie powinno być ze trzy sztuki. Trzeba mieć ogromnego pecha żeby wszystkie uległy uszkodzeniu a w momencie kiedy chociaż jeden trzyma jest brak możliwości aby puszczał gaz z butli. Sam zawór rzadko kiedy ulega uszkodzeniu-jedynie cewka, a jak cewka jest uszkodzona wówczas i zawór zamknięty. No, to w takim razie zaliczam się do grona niesamowitych pechowców, ponieważ osobiście napotkałem problem zalewania silnika gazem podczas dłuższego postoju, w dodatku była to nie najtańsza instalacja wtrysku ciekłaej fazy lpg marki Vialle :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkbytow Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 W międzyczasie zaistniała awaria instalacji gazowej - przewód zasilający listwę wtryskową się przetarł. Po wymianie, od 2 tygodni nie zaobserwowałem problemów z rozruchem. Mam nadzieję, że problem się rozwiązał. Dodano: 15 sie 2015 - 12:09 Problem powrócił, ale w między czasie pojawił się błąd czujnika położenia wału korbowego. Czujnik został wymieniony i póki co jest spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi