bronius Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Kazde auto ktore ma katalizator powinno miec 2 sondy lambda. nieprawda, ja w clio I miałem katalizator i 1 sondę lambda (auto z 1993 roku, silnik F3P) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Auta z katalizatorem muszą mieć tylko jedna sondę lambda. Przed katalizatorem. Jest ona odpowiedzialna za regulację składu mieszanki. No i kiedyś wszystkie samochody miały właśnie tylko jedną. Druga sonda, znajdująca sie za katalizatorem sprawdza jak oczyścił on spaliny i co za tym idzie, czy jest sprawny. Renówki dostały drugą sondę z silnikami 16V. Jednak nie wszystkie chyba go ją mają. Początkowa seria 16V ma jeszcze chyba jedną sondę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evo Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 A jeżeli druga sonda (w tych co je mają) stwierdzi, że źle oczyścił, to reaguje wtedy tak jak pierwsza sonda - czyli zmienia skład mieszanki, czy też po prostu pali się jakas kontrolka, że katek padł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Pali się kontrolka silnika (taki helikopter) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Columb Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 To ja sie podlacze do tematu. Czy w megance 98r z silnikiem DTi po przekreceniu zaplonu powinna sie swiecic(pozniej zgasnac) kontrolka przegrzania katalizatora?? Ps. proszę nie pytać w kilku miejscach o to samo- Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Początkowa seria 16V ma jeszcze chyba jedną sondę. dokładnie ja mam jedną przed katalizatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek28 Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 U mnie jest sonda za katem i na kompie mam błąd . Stoi w miejscu i żaden halikopter na desce nie swieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek24p Opublikowano 31 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 (edytowane) Chyba to jest dobre miejsce na moje pytanie. Czy miał ktos stycznosci z tą firmą? http://moto.allegro.pl/katalizator-renault-megane-i-1-4-1-6-euro-2-i2363722098.html Czy nie bedzie to jakis badziew i imitacja kata? Nie stać mnie na jakies oryginały, a mój już trochę rzęzi i wolę zapobiegac niż leczyć za jakis czas zapchany wydech. Edytowane 31 Maja 2012 przez marek24p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi