maraft1 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Witam, posiadam akumulator Centra Standard. Sprawdzałem poziom elektrolitu i na miarkę wyszło mi około 10mm nad płytami. Czy ktos moze czy tyle starczy czy jest jakiś zmacznik poziomu. Nad płytami jest jeszcze poprzeczna blaszka i ona tez jest zalana. Dodano: 31 gru 2015 - 16:21 Problem po głębszym przejrzeniu się rozwiązał. W wewnątrz pod otworami są takie platkiowe "L" i trzeba dolać do ich poziomu. Weszło około 40ml do każdej przegrody. Tyle ubyło w sumie przez 3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 (edytowane) To ja dodam, że dziś zajrzałem do fabrycznych akumulatorów Renault, aby sprawdzić poziomy elektrolitów, jeden aku z 2011r drugi z 2013r i w obu był niedobór elektrolitu w tym z 2011 nawet dużo większy w jednej celi prawie do płyty . Dolałem wody destylowanej do właściwego poziomu razem prawie 250ml. Należy przy tym pamiętać, aby dolewając wody destylowanej akumulator był naładowany ! Do sprawdzenia stanu elektrolitu w akumulatorach zainicjował mnie mój wcześniejszy SII 2.016V 2008r. którego sprzedałem kuzynowi, a w nim po 8 latach zaczął już niedomagać aku i już byłby kupiony nowy, ale odkręciłem korki i okazało się, że brakuje sporo elektrolitu i płyty w celach są odkryte, po zalaniu wodą dest. aku odżył i całkiem nieźle kreci. Edytowane 18 Listopada 2016 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi