Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

1.9 D problem z grzaniem świec ( kontrolka gaśnie po 1sek. zapłonu)

Rekomendowane odpowiedzi

Problem jest taki:

Włączam zapłon i zamiast świecić kontrolka świec on od razu gaśnie i słychać z komory silnika charakterystyczne "pyknięcie", pyknięcie pochodzi z przekaźników po lewej stronie, z pompy abs oraz z modułu świec który jest komorze. Co to może być co przewidujecie?

Zaczęło się od tego, że gubiła masę tj, zegary szalały nie działał spryskiwacz szyb i nie nabijał kilometrów. Więc wyciągnąłem akumulator poprawiłem wszystkie masy (2 obok pompy abs, 1 obok akumulatora) klemy na aku. i do tego z tej strony gdzie jest akumulator jest też taka skrzyneczka. W tej skrzynce biała kotka. Po otwarciu tej kostki posypały się dosłownie wszystkie piny ( śniedź i ogólnie gnój tam panował). Więc kable połączyłem konektorkami. Każdy kabel jest dobrze połączony z odpowiednim. (nie ma mowy o pomyłce kabli gdyż robione były po kolei nie wszystkie na raz) Potem wszystko zaizolowałem założyłem aku sprawdziłem światła itd (sprskiwacz też) i wszystko działa, oprócz tych świec. To nie jest immo bo nie mruga kontrolka. Po prostu zamiast grzać świece od razu kontrolka gaśnie i słychać takie "Pyk" i amen nie odpali.

Dodam tylko, że wydaje mnie się iż pompa abs nie pykała wcześniej ale nie dam ręki uciąć. Proszę o jakieś pomysły.

A no i BEZPIECZNIKI SPRAWDZONE wszystkie, żeby nie było.

Przy tych temperaturach, to nawet bez świec powinien odpalić.

Sprawdź, czy dochodzi napięcie do modułu sterowania świec.

Jeżeli tak, a z modułu nic nie wychodzi, to moduł do podmiany.

Właśnie nie odpali wtedy mogę kręcić i kręcić i ciężko z odpaleniem a szkoda mi aku i rozrusznika, jego jak nie zagrzeje to nie odpali. Byłem przy tym teraz i poruszałem tymi kablami co zaminiłem kostkę i jest to tak, że na 2 może 3 próby było ok potem zacząłem składać nadkole (bo miałem rozebrane) . Po poskładaniu nadkola próbuje i lipa amen z nowu to samo, jutro kupie kostek jakąs uniwersalna na 15pin i założę nową kostkę jakąś taką podobną i wtedy zobaczę jak to nie pomoże to już wysiadam.

Ale czy ktoś mi może powiedzieć za co odpowiada da kostka jakie ta idą kable do czego? Bo szukałem schemató i nie ma nigdzie do Rn 1.9d 5d.