castagnet Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Witam. Nie mam obrotomierza i nie wiem jaką mogę jechać prędkością na danym biegu, żeby nie przekręcić silnika :P Czy ktoś ma megane 1.4 96' z obrotomierzem żeby mi powiedział przy jakiej prędkości zaczyna się żółte/czerwone pole? Ewentualnie skąd taką informacje zdobyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Silnika nie przekręcisz bo masz odcięcie obrotów, jeśli są zbyt wysokie, popróbuj sobie, ale pewnie masz w okolicach: I bieg - 50-60 km/h, II bieg 80-90 km/h, III bieg 120-130 km/h, na IV biegu pewnie prędkość maksymalną osiągniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cmikus Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 bronius, troszkę chyba za duże prędkości dałeś na tych biegach :-P Myśle że na silniku 1.4 na I z 45 max :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 bez przesady jedynka nie może być tak krótka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cmikus Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 hehe mówisz :-P może sprawdzę a u Ciebie bronius, przy jakiej prędkości masz odcięcie na I :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 u mnie jest koło 60, może nawet minimalnie więcej, ale ja mam inny silnik i inna skrzynię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cmikus Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Tak wiem że inna skrzynia i silnik tylko tak orientacyjnie pytam żeby porównać co do swojego :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4538002 Opublikowano 19 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 ja mam meganke 1.4 8v tyle ze nie eco i na I 40 moze lekko ponad na II 80 III 120 IV i V nie sprawdziłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GUZIOL Opublikowano 7 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 odgrzebie troche temat.. mały problemik... w czerwcu 2009 robiłem kapitalke silnika z obróbką głowicy itp. itd. doszedł kolektor Vigi 4-2-1. Wiadomo silnik musiał być dotarty.... ale jakoś nie dałem rady przejechać tych 2000km.. autko stało ponad pół roku w garażu... ostatnio uruchomiłem qpe i wyjechałem.... I tu problem..... Autko na poszczególnych biegach nie osiąga takiej prędkości jak przed remontem.... tzn. II max 80 (kiedyś 90) III 115 ( kiedyś 130). Czym to może być spowodowane??? Czy winna może być sonda wspawana w złym miejscu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xSMITHx Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2010 A ile powinno się jechać na danym biegu aby spalanie było jak najmniejsze? lub na w przedziale jakich obrotów silnika. Też mam 1.4 96r z obrotomierzem i zastanawiam się nad tym. Ogólnie staram się trzymać w przedziale 1500-2500 obrotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barył Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Moim zdaniem 1500 to za mało, silnik się męczy. Ja uważam minimalne obroty na granicy 2000 do jazdy, nie męcząc silnika, a przy ok 3000 zmieniam bieg na wyższy. W trasie przy spokojnej jeździe obroty ok 2500. Jak kiedyś cały dzień jeździłem że tak powiem spacerowo(wycieczka krajoznawcza z dziewczyną) na 5 biegu leciałem sobie 70-80 km/h. Spalił mi 6l/100km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi