Skocz do zawartości

Renault Megane I 1.6 8v

slawekmez

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przejrzałem sporo tematów z forum jednak nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. A więc do rzeczy. Mam meganke coupe z 96r 1.6 8v benzyna. Zaraz po odpalniu silnika obroty spadają do około 700obr/min. Dodatkowo kiedy jadę, obojętnie czy na zimnym czy rozgrzanym silniku silnik pracuję podobnie jak ma to miejsce przy pracy na 3 cylindrach. Kiedy nie dodaje się gwałtownie gazu niema tego typu problemu, jednak chcąc dodać trochę więcej gazu to od razu zaczyna szarpać. Silnik dobrze pracuje natomiast powyżej 4000obr/min. Nie jest to na pewno wina ani przewodów ani świec gdyż już je wymieniłem. Byłem również na komputerze i nie zostały wykryte żadne błędy, także cewka raczej też nie. Ciśnienie paliwa według mechanika jest również dobre. Czy ktoś może spotkał się z tego typu problemem w swojej megance ?? Proszę o odpowiedż

• 3 tygodnie później...

na twoim miejscu sprawdziłbym dokładnie 2 rzeczy:

1. cewki (cewki sagem bywały awaryjne wiec jeśli padły proponuję DENSO)

2. silniczek krokowy który jest odpowiedzialny min. za trzymanie obrotów - u mnie obroty są na poziomie 750 obr/min. a z tego co piszesz u ciebie są minimalnie niższe.

Jeśli silnik chodzi na 3 cylindry to stawiałbym na przewody i cewki.

Posprawdzaj i daj znać co i jak. Milej zabawy <ok>