Zbigniew1810 Opublikowano 12 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 Proszę pomóżcie. Mam problem z odpalaniem mojej meganki. Problem pojawił się nagle. Zawsze zapalała ładnie od pierwszego razu, teraz muszę wielokrotnie kręcić rozrusznikiem. Zapala dopiero po wielu próbach, problem ten pojawił się dwa tygodnie temu a następnie po dwóch dniach było wszystko dobrze aż do wczoraj. Rozrusznik kręci dobrze, w czasie jazdy wszystko jest OK tylko odpala dopiero po wielu próbach. co prawda wydaje mi się że kontrolki palą się trochę dłużej niż zwykle po włożeniu kluczyka do stacyjki. Nie wiem co się dzieje i co mam robić a warsztaty w Kole są jakie są, mam nadzieję że mi pomożecie. dodam że chodzi o RENAULT MEGANE 1,4 16V 2002 rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry Opublikowano 12 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 Czujnik położenia wału. Najprawdopodobniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbigniew1810 Opublikowano 12 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 Można to samemu sprawdzić a jeżeli tak to jak? jaki jest koszt takiego czujnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poradziński Opublikowano 12 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 Mam ten sam problem co Zbigniew1810. Mam Megane Scenic ze stycznia 1999roku z silnikiem 1,6 16V. Czasem zapala od razu a czasami muszę sporo się dużo namęczyć żeby odpalał nie ma znaczenia czy jest zimny czy ciepły silnik. Mechanicy i elektrycy nie wiedzą co dolega mojemu autku. To jest bardzo irytujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 13 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2008 http://megane.com.pl/viewtopic.php?p=60918...ighlight=#60918 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slabmurphy Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 MAM Tak samo jakas dziwna przypadłość ale chyab to immo... albo cos innego z elektryka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReiL Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 Mam podobny problem tylko ze u mnie wyglada to tak ,ze auto na cieplym silniku pali za kazdym razme bez problemu natomiast jak postoi albo po nocy to juz musze troche pokrecic,wymienilem juz swiece na japonczyki dodatkowo sprawdzilem ladowanie aku i niby jest prawidlowe,co ciekawe wydaje sie ze znaczenie ma rwoniez temperatura na dworze mianowicie podczas slonecznej pogody jak mi wali slonce na auto to nie mam takich problemow albo mam je rzadziej (moze to po prostu przypadek..) zastanawiam sie czy to nie bedzie mialo zwiazku z pompa paliwa albo i czy nie wymienic filtra paliwa....mam nadzieje ze cos doradzicie bo mi sie koncza pomysly.....aha zapomnialem dodac jst to megi 1 phII 1.6 16V 2000r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbigniew1810 Opublikowano 20 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 Witam. Moja Megi jak na razie pali, ale nie wiadomo jak długo. Nic nie robiłem bo nie miałem kiedy, samo przeszło. Reil co do twojego przypadku to rano zakręć raz krótko i jeszcze raz powtórz. jak Ci zapali za drugim razem (ale nie kręć długo bo nie ma sensu). To będzie znak że pompa paliwa jest do wymiany (paliwo schodzi jak postoi dłużej) jak miałem jesienią. A wymiana pompy to jest drobiazg samemu można szybko zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReiL Opublikowano 21 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 myslalem juz o pompie ale problem w tym ze gdyby pompa puszczala to by puszczala zawsze i za kazdym razem by ten problem wystepowal a tymczasem ja mam sesje wyrywkowa czasem za pierwszym kopnie nawet po nocce a czasem musze sie na krecic...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poradziński Opublikowano 1 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2008 Witam!!! Jak pisałem wcześniej miałem problem z odpalaniem. żaden mechanik ani elektryk nie był w stanie zdiagozować przyczyny tego problemy. Wymieniłem świece i nic, następnie przeczyściłem styki w tym ECU też lipa. Komputer nie wykazywał żadnych błędów więc byłem w kropce. W końcu wymieniłem czujnik położenia wału i zaczął odpalać bez żadnych problemów. Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j3ryw Opublikowano 2 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2008 najczęściej przyczyną nie odpalania megi pomimo kręcenia rozrusznikiem jest czujnik położenia wału nie zawsze trzeba go wymieniać czasami wystarczy przeczyścić styki na czujniku i we wtyczce, ja wyczyściłem styki i już ponad rok spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbigniew1810 Opublikowano 19 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2008 Wymieniłem czujnik położenia wału i sprawa załatwiona. Odpala dobrze silnik też lepiej pracuje. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel824 Opublikowano 25 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2008 witam.mam pytanko.czy wymieniajac czujnik położenia wału trzeba coś jeszcze zrobic z immo.?typu rozkodować lub cos takiego czy też bedzie ok.tzn.bedzie odpalać bez problemów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbigniew1810 Opublikowano 25 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2008 Witam. Ja po prostu odkręciłem i odłączyłem wtyczkę, potem podłączyłem nowy czujnik i przykręciłem. I po robocie od razu wszystko działało. Nic innego nie robiłem. Cała robota to 10 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gora85 Opublikowano 18 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 A gdzie znajduje sie ten czujnik bo mi raz na jakiś czas nie chce zapalic rozrusznik kreci i zapali za ok 3-4 razem nawet jak jest goracu silnik od czasu obroty na biegu jałowym jak wrzucam na luz do spadaja bardzo nisko troszke obroty pofalują i wracaja na swoj poziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi