Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nie znalazłem nic na forum, ani nigdzie indziej w sieci na temat problemu, który mnie dotknął. Mam Megane z 1998 roku i kratki nawiewu zaczęły mi się rozsypywać. Dosłownie. Szczególnie środkowe - czarne. Teraz staram się przez to jak najmniej manipulować przy kratkach, mając nadzieję, że pozostałe dwie pozostaną nienaruszone. Wyglądało to tak, że któregoś dnia kratka środkowa po stronie kierowcy wyskoczyła z mocowania. Myślałem, że tylko wyskoczyła, lecz powodem było to, że wyłamało się mocowanie. Wówczas pomyślałem, że pewnie poprzedni właściciel coś kombinował przy nawiewie, połamał i tak zostawił. Okazało się jednak, że to nieprawda, zaś problem jest poważniejszy. Tę wyłamaną kratkę wziąłem do domu celem sklejenia. Mocowanie ma niepotrzebnie skomplikowaną budowę (system minidźwigienek z plastiku z wstawką z cienkiego, twardego drutu). Myślałem jednak, że dam radę. A tutaj ZONK. Po pierwsze ten plastik nie da się trwale skleić żadnym znanym mi klejem. Po drugie (ważniejsze) element zaczął kruszyć się w moich rękach. Wyciągałem kratkę nieuszkodzoną w żadnym widocznym miejscu, a wkładałem (trzyma się na słowo honoru i sama zmienia położenie w czasie jazdy) pękniętą z lewej strony. Moja teoria jest taka, że zastosowano kiepskie tworzywo, które pod wpływem zmian temperatury (mam auto z klimą, więc kilkudziesięciostopniowe, szybkie zmiany temperatury latem są na porządku dziennym) uległo degradacji i skruszeniu. Chciałem kupić takie kratki na allegro, ale, nawet i to nie zawsze, oferują tam tylko całe deski rozdzielcze... Może ma ktoś info o tym, gdzie można kupić kratki osobno, nie narażając się na jakieś kosmiczne wydatki (jestem ze Szczecina)? No i jestem ciekaw, czy tylko ja mam taki kłopot?