Lech1007 Opublikowano 18 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2008 Witam ! To mój pierwszy post. posiadam Megi 1600 75KM 8V z 1996r. Chciałem zapytać o powód niegaśnięcia diody wskaźnika rezerwy po zatankowaniu gazem. Gaz założyłem 10 m-cy temu i pierwszy taki przypadek mi się zdarzył.Dzwoniłem do zakładu gdzie mi zakładali gaz to kazali mi jezdzić a jak będę w ich mieście to żebym podjechał /100 km / Proszę o info na ten temat. A skoro jestem na tym forum to proszę o oświecenie mnie o oznaczeniu phI lub phII może to dla Was śmieszne ale nie jestem pewny czy dobrze to rozumię. Pozdrawiam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiker Opublikowano 18 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2008 Nie mam u siebie gazu ale mówisz o palącej sie lampce rezerwy na desce czy na panelu sterowania gazem? phI to przed liftingiem a phII to po liftingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech1007 Opublikowano 18 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2008 wskaźnik ilości gazu zamontowany jest na desce -taki mały kwadracik ,przy pełnym zbiorniku 31litrów świecą się 4 diody ,jest to Stag 300 -sekwencja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 19 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 o powód niegaśnięcia diody wskaźnika rezerwy.. Jeżeli pytasz o rezerwe benzyny to ona nie gaśnie po tankowaniu gazu gdyż nie ma nic z nim wspólnego. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech1007 Opublikowano 20 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 Witaj PIOK Nie napisałem dokładnie o którą rezerwę mi chodzi,ale już się poprawiam. Nie gaśnie mi dioda rezerwy gazu po zatankowaniu gazu. W kabinie mam zamontowany tylko wskaźnik ilości gazu,jest to kwadracik o wym.2x2cm gdzie po zatankowaniu do pełna świecą się 4 żółte diody,rezerwa to czerwona dioda i ona właśnie pierwszy raz mi nie zgasła.Jeżeli możesz coś doradzić to bardzo o to Cię proszę, pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 Lech1007, tak czy inaczej musisz podjechać do warsztatu żeby spojrzeli na tę usterkę - instalacja jest na gwarancji więc to kwestia dłuższej wycieczki. Jeżeli auto jeździ na gazie to może byc to jedynie usterka w samym wskaźniku. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech1007 Opublikowano 21 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 OK Piok . Po tym wolnym zadzwonię do zakładu i ustalę sobie termin przyjazdu żeby mi to naprawili , tak będzie najlepiej. Dzięki za zainteresowanie się moim tematem. Pozdrawiam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacky Opublikowano 21 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 Odczyt ilości gazu jest dokonywany na wskaźniku w zaworze w zbiorniku gazu. Jest to z reguły jedyny element elektroniczny w zbiorniku, czasami jest również elektrozawór odcinający. Miernik ilości wygląda jak plastikowa przeźroczysta nakładka na coś w rodzaju manometra (to mechaniczny wskaźnik ilości). Można go wyregulować poprzez obracanie w lewo i prawo. Z reguły robi się to w ten sposób że po wyjechaniu całego zbiornika tankuje się 5 L gazu i tak kręci tym ustrojstwem aby gasła dioda od rezerwy. Jeżeli coś mieszam to sory ale tak właśnie wyglądało to w mojej Toyocie z gazem. PS. kręcenie elektroniczną częścią miernika jest bezpieczne tzn. zbiornik pozostaje szczelny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lech231 Opublikowano 21 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 za to moj gaziarz powiedzial odrazu zeby patrzec na kilomtery przejechane gdyz to ustrojstwo czyli ten wskaznik gazu nie odczyta realnej ilosci gazu w butli... i w mojej meggi jest tak ze tylko po za tankowaniu swieca sie wszystkie diody po kilku kilometrach pali sie polowa diod a potem to caly czas rezerwa mimo iz gazu mam jeszcez na ponad 100 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 23 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 lech231, tak to jest ten wskaźnik nie jest super precyzyjny i u mnie najczęściej po zapaleniu auta nie ma co sie na nim opierać. Ale jak juz zbliża sie tankowanie to ta jedna dioda długo świeci sie samotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokoko81 Opublikowano 14 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 To ciesz się że wogóle masz kontrolkę poziomu paliwa, bo ja niestety nie mam wcale he he :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 bo ja niestety nie mam wcale Masz - ale może nigdy nie doszłaś do poziomu aż się zaświeciła, albo żaróweczka się przepaliła albo ktoś to wymontował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaperek Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 Skoro już jest temat kontrolki gazu. Mam w swoim Scenicu instalację BRC 24 sequent i ma problem ze wskaźnikiem rezerwy gazu. Problem jest od ok. miesiąca. Polega na tym,że rezerwa zaczyna "migać" bardzo szybko. po przejechaniu ok. 200km a więc ok połowy pojemności zbiornika. Czy można samemu ustawić sygnalizację poziomu " rezerwy" gazu w tej instalacji i jak to zrobić.Prz zbiorniku gazu jest obrotowy wskaźnik- chyba pojemności zbiornika- lecz tam nie znalazłem nic do regulacji. Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CAPOMAN Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 Wiesz miałem podobny problem- tylko napisz jeszcze czy miga ci tylko ta jedna dioda kontrolki rezerwy czy np migają ci jednostajnie diody poziomu napełnienia butli gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocuper Opublikowano 9 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 czaperek, wskaźnik się obraca trzeba tylko poluzować śrubkę która go mocuje. Obraca się niewiele, ale wystarczy do ustawienia rezerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi