adamus1000 Opublikowano 18 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2008 Witam. Jestem właścicielem Renault Megane II (1.6 16V) 2004. W dniu wczorajszym nagle silnik zgasł. Próbowałem odpalić, po podgazowaniu - zapala, chodzi jednak nierówno (pod warunkiem, że podtrzymuje obroty na 2-3 tys), Byłem u mechanika na komputerze nie pokazał błędów -> po sprawdzeniu kompresji wykazał brak na 4 cylindrze. Jeśli to zawór to koszt naprawy wyniesie ok. 2000zl Jeśli pierścienie - poszukam silnika( koszt nieopłacalny). I teraz pytanie: Wcześniej miałem złamany CZUJNIK CIŚNIENIA POWIETRZA ZASYSANEGO( mechanik koncówke przy wymianie wepchnął do środka - > czy to może być powodem uszkodzenia?). Może końcówka wpadła na klawiature i zblokowała zawór -co spowodowało uszkodzenie)? Jakie mogą być powody takiego uszkodzenia (płyny są w porządku). Auto ma przejechane 49000 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 18 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2008 Do tego mechanika już więcej bym nie pojechał, chyba żeby pokrył koszt remontu. Jest zasada, jak coś gdzieś wpadnie w silniku to trzeba to wyciągnąć, chyba że chce się mieć kłopoty. W tym przypadku jest więcej niż prawdopodobne, że ta końcówka została zassana i została między zaworem a jego siedzeniem nie pozwalając mu się domknąć (prawdopodobnie na zaworze ssącym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamus1000 Opublikowano 18 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2008 Obecnie czekam na ściągnięcie głowicy wtedy będzie można stwierdzić, co się stało. Dziwi mnie jednak tego typu awaria przy tak niskim przebiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 18 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2008 Tutaj przebieg nie ma żadnego znaczenia, jeżeli to już brak wyobraźni (bo nie chcę tego mocniej nazwać) mechanika. Możesz zdradzić co to za mechanik bo to mój rejon, a nie chciałbym na niego trafić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
parowozik Opublikowano 18 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2008 A kompresja na tym cylindrze miała chociaż atmosferę czy kompletne zero. Jeśli kompletne zero to stawiam na zawieszony zawór lub zablokowany przez ten element. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamus1000 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 Na czwartym cylindrze był brak na trzecim mniejsza(tak zdiagnozował mechanik)... Stwierdził pęknięcie uszczeliki po głowicą koszt wymiany 1200zl, (części 600 + robocizna 600zl). Nie był w stanie powiedzieć co było powodem, może auto się zastało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof0009 Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 To uszczelka pod głowicę kosztowała 600 zł to nie możliwe !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi