CareK Opublikowano 20 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 Panowie mam pytanie odnośnie kraty w kombi. Samochód mam zarejestrowany jako osobowy z możliwością jazdy 5 osób. Kraty w tym przypadku nie mogę mieć. No i jadę na Węgry, przez Słowację i pytanie tutaj takie - czy mogę zamontować kratę? Jedziemy właśnie w 5 osób i będziemy mieli sporo gratów - jak kraty nie włożę to przy hamowaniu wszystko mi poleci do samochou - i co tu zrobić? Wg kodeksu drogowego polskiego jeżeli mam samochód osobowy nie mogę wozić kratki (jak źle mówię to poprawcie), tylko czy taki Słowak Albo Węgier jak mnie skontroluje skapnie się, że tam pisze Osobowy? Oni to w ogóle rozróżniają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dino87 Opublikowano 20 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 Ja bym założył i już. :) Prawdopodobieństwo tego, że Cie zatrzymają jest dosyć niskie, a zawsze możesz udawać, że nie wiedziałeś, albo że to jest taki bajer, rzeby można więcej rzeczy wozić który sobie kupiłeś, a nie żadna kratka dla ciężarówek. A poważnie nie można sobie kratki wozić? Dziwna sprawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CareK Opublikowano 20 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 A poważnie nie można sobie kratki wozić? Dziwna sprawa... Zdaje się, że jest taki przepis... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 20 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 O ile mi wiadomo obecnie przepis ten nie obowiązuje. Skończyły się czasy, że auto z kratą to "samochód ciężarowy" np. Panda Policjant, po za Polską, nie będzie się czepiała bo nawet pewnie nie będzie wiedziała co to jest i pewnie zinterpretuje to jako swego rodzaju zabezpieczenie przed przesuwaniem się gratów w bagażniku w przypadku ostrego hamowania. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CareK Opublikowano 20 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 To mnie pocieszyliście. W takim razie w piątek montuję kratę i w sobotę o 3 nad ranem wrooom do Hajdu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 21 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2008 Też bym sie nie przejmował tą kratą - a jak sie będzie ktoś czepiać to przecież zawsze możesz zdemotować P.S. 5 osób, masa gratów - pstryknij fotke bo coś czuje że deczko siądzie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CareK Opublikowano 21 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2008 Na pewno zrobię, bo będę dokumentował ;-) Ale już się nie mogę doczekać , a tu jeszcze 5 dni pracy buuu ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 pstryknij fotke bo coś czuje że deczko siądzie Siądzie i to bardzo, CareK uważaj na większe dziury (oczywiście tylko do momentu przekroczenia granicy, potem już nie masz się o co martwić ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 do momentu przekroczenia granicy Polemizował bym z tym, ale nich będzie Tak czy siak musisz uważać, wydaje się, że droga jest równa, ale czasami potrafi nieźle przywalić :-? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CareK Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Dzięki Panowie za rady, mówiąc szczerze nigdy nie jeździłem tak obciążonym samochodem, więc raczej będę uważał, max 90km/h, bo wiadomo, że tak obciążonym autem to po I trudniej się hamuje (wydłużona droga hamowania z uwagi na masę) no i zapewne jest trochę podsterowne na zakrętach (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Megi nie miałem okazji ale poldolotem jak najbardziej, 5 osób w aucie, trumna na dachu i bagażnik zamykany na docisk kolanem Ładnie się trzymał drogi, z hamowaniem były problemy więc zawsze trzymałem odległość. Nie przesadzałbym z tą 90 km/h Ale jedna uwaga jak zobaczysz w Chorwacji znak ograniczenia 30, 40, 50 to tak jedź, tym bardziej jak masz załadowane auto. Oni tam stawiają znaki po to, żeby jechać z taką prędkością, a nie dlatego, że pan Kaziu zostawił go po ostatnim remoncie rok temu :) Acha bo chyba nikt o tym nie pisał, w trakcie i po deszczu ichni asfalt jest bardzo śliski, auto zachowuje się jakby jechało po lodzie, nawet przy małych prędkościach mocniejsze wciśniecie hamulca może doprowadzić do zablokowania kół. Masz ABS ale warto wiedzieć, że takie coś Cię może spotkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 CareK, podsterownością nie ma sie co przejmować, ale pamiętam kumpla jak zapakował tak swoje auto i niestety w koleinach gdy tylko złapał poprzeczną nierówność auto w góre w dół i iskry z tyłu. Co ważne w chorwacji pamiętamy o hamowaniu silnikiem ile sie da, a na podjazdach o temperaturze silnika. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CareK Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Panowie, ja na Węgry jadę Także tylko Słowacja i Węgry ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 OOPS, faktycznie. Balaton czy Kubica? P.S. Trzeba było w swoim poście temat dopisać, a nie sie teraz dziwić że sugerujemy sie topikiem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CareK Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Piok - największa komercja na Węgrzech - Hajduszoboszlo ;-) Wiem, że tam masę osób jeździ, ale jakoś się do tej miejscowości przywiązałem ;-) Ech te wieczorne kąpiele w basenach termalnych z piwkiem lub winkiem mniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi