skaner1 Opublikowano 2 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 właśnie kupiłem megankę II z 2003 roku 1.5 diesel i mam takie dziwne spostrzeżenie: samochód bardzo słabo przyspiesza do około 3000 obrotów i dopiero po przekroczeniu tych 3000 obrotów zaczyna przyspieszać już w miarę normalnie. różnica między przyspieszeniem poniżej a powyżej 3000 obr. jest bardzo duża... czy może mi ktoś powiedzieć czy to normalne? z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 2 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 nie wiem jak w 1.5 dci ale w 1.9 najlepiej przyspiesza między 2000-3000/min,póżniej jest więcej hałasu niż efektywnego wzrostu mocy.Turbina powinna się załaczyc poniżej 2000tys.obrotów i powinien ładnie ciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skaner1 Opublikowano 2 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 dzięki za odpowiedź... w takim razie coś u mnie nie tak z turbiną chyba.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu66 Opublikowano 20 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 nie wiem jak w 1.5 dci ale w 1.9 najlepiej przyspiesza między 2000-3000/min,póżniej jest więcej hałasu niż efektywnego wzrostu mocy.Turbina powinna się załaczyc poniżej 2000tys.obrotów i powinien ładnie ciągnąć. Czyli u mnie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skaner1 Opublikowano 21 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2008 no to u mnie nie bardzo i widzę że czeka mnie wizyta w warsztacie bo sam nic pewnie nie zdziałam... [ Dodano: 2008-07-31, 11:07 ] no i cóż podjechałem ja sobie do mechanika i ten pooglądał, przejechał się i stwierdził że to najzupełniej normalne... chyba pojadę do kogoś innego bo dziwi mnie że meganka przyspiesza dopiero powyżej 3000 obrotów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 U mnie w Scenicu 1.9 dci było tak samo. Diagnostyka komputerowa wykazała uszkodzony zawór EGR lub zwarcie w tym obwodzie. Jednak po sprawdzeniu zaworu wszystko wyglądało OK. Przyczyną był uszkodzony przepływomierz. Żeby to sprawdzić należy wypiąć z przepływomierza wiązkę kabli i się przejechać. U mnie po odpięciu samochód jeździł jak rakieta (zupełnie nie to auto). Diagnostyka komputerowa wykazała uszkodzony zawór EGR, gdyż jest on na jednym obwodzie z przepływomierzem i komputer twierdził że to właśnie EGR broi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi