koczus106 Opublikowano 18 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 Mój znajomy zajechał silnik w Renault Kangoo 1.4 , 1998r. Ja proponowałem mu żeby wsadzić na jego miejsce 1.6 8V z coupety, bo remont sie nie opłaca. I tu moje pytanie czy będzie wszystko działać jak sie wsadzi sam silnik. Cała instalacja, wiązka silnika i komputer zostaje orginał z kangoo ? kangoo_1.4: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 18 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 koczus106, nie niestety silnik K7M potrzebuje swojego kompa, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koczus106 Opublikowano 18 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 Czy na pewno musi być komp z K7M ? Jakby całą instalacje śilnika zostawił z 1.4 i przepioł wszystko do silnika 1.6 (K7M) To powinno pojechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 18 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 powodzenia życzę z takim eksperymentem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 19 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2008 Teoretycznie taki swap może się udać. Warunkiem jest, że wymienisz tylko goły silnik, bez kolektorów, listwy wtryskowej i całej reszty. Osprzęt powinien pasować. Warto postawić auta obok siebie i dokładie porównać osprzęty silników. Powinno jednak wszystko być OK. Różnica w pojemności jest niewielka, a i tak ECU będzie sterował mieszanką na podstawie lambdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 19 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2008 Lewy, ok masz rację ale warunek jest jeden bez kolektorów listwy wtryskowej bo jeśli chce założyć cały silnik z całym osprzętem to wymian kompa będzie konieczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 20 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 To oczywiste. Osprzęt tych silników może być inny, ale da się go zamienić. Konkretnie, to dolot i zasilanie paliwem pewnie jest inne, dlatego trzeba zostawić wszystko ze starego silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr34322 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Witam. Przerabiałem temat kiedyś fabryczny silnik 1.4 8v e7j megane i 2000 wymieniony na 1.6 8 od clio w automacie k7m, wiązka musiała zostać przerobiona i mocowanie osprzętu od 1.4 nie zakładałem wtedy klimy. reszta osprzetu kolektor sscacy i wtryski ori 1.6. komp i cewka 1.4. wszystko działało bez zarzutu. dla wątpiących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi