TomaszBiernat Opublikowano 17 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2020 (edytowane) Witam Mam prośbę o pomoc w ustaleniu przyczyny , usterki w silniku. Renault Megane II z 2006 r 78kW 1,5 dci Wersja: BMSE06 W tamtym roku zaczęły się pojawiać braki reakcji na gaz taka dziura nic się nie dzieje na 1 sekundę. Dodatkowo zaczęło ubywać oleju mało lecz ubywało. W tamtym tygodniu wracając z trasy kiedy silnik ciepły przejechałem przez dziurę i kilka chwil później auto straciło moc . Tak do 2,5 tys max przy jeździe wyżej nie ma lecz na postoju kręci normalnie lecz zaczyna przerywać praca silnika. Trochę więcej dymi niż norma lecz biały dym . Dojechałem do domu to ponad 25 km. Na kompie pokazał błędy na przepływomierzu ale to nie to. W rurze turbiny mnóstwo oleju około 100 ml z niej zlałem. Boję się gdzie kol wiek jechać by go więcej nie zepsuć. Czy ktoś może pomóc - bo większość mówi że turbina z wtryskami a to do 2 do 3 tys gdzie sam samochód jest tyle wart ??? W 2018 roku regenerowane wtryski i turbina po padnięciu jednej cewki na wtrysku. Czy mogę to jakoś samemu sprawdzić Pozdrawiam Tomasz Edytowane 17 Października 2020 przez TomaszBiernat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 17 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2020 1 godzinę temu, TomaszBiernat napisał: W 2018 roku regenerowane wtryski i turbina po padnięciu jednej cewki na wtrysku. Masz 180.000 km i już regenerowałeś turbinę i wtryski ?? ; - auto masz od nowości? - czy ubywa płynu chłodzącego? - sprawdź stan turbiny; - luz osiowy, - luz promieniowy, - sprawdź świece żarowe, - sprawdź ; - zawór odmy olejowej, - egr, - kiedy wymieniany był rozrząd? - czy przeważa jazda po mieście i na krótkich odcinkach ? 1 godzinę temu, TomaszBiernat napisał: W rurze turbiny mnóstwo oleju około 100 ml z niej zlałem Dokładnie gdzie był ten olej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszBiernat Opublikowano 18 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 Tak - na 150 tys padła cewka Drugi właściciel - brat żony sprzedawał - pewny z salonu polska Nie stwierdziłem - trzyma stan płynu - sprawdź stan turbiny; - to dopiero za tydzień do mechanika Jedna daje się we znaki na zimnie słabiej pali ale jak się rozgrzeje to już jest git - kiedy wymieniany był rozrząd? - 2 lata temu Tak najczęściej po 5 km do 10 Odma wyrzuca olej, takie drobinki i to idzie do rury dolotowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 18 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 Czyli ; 1/ Do wymiany ; Dnia 17.10.2020 o 17:41, TomaszBiernat napisał: Trochę więcej dymi niż norma lecz biały dym . a/ świeca żarowa, 1 godzinę temu, TomaszBiernat napisał: - odma wyrzuca olej takie drobinki i to idzie do rury dolotowej b/ zawór odmy olejowej, 2/ do przeczyszczenia ; - przepływomierz, egr, 3/ do kontroli ; a/ stan turbiny, oraz ; Dnia 17.10.2020 o 17:41, TomaszBiernat napisał: W tamtym tygodniu wracając z trasy kiedy silnik ciepły przejechałem przez dziurę i kilka chwil później auto straciło moc . b/ kontrola ustawienia rozrządu na blokady, 4/ ograniczyć jak tylko możliwe ; - krótkie jazdy, - jazdy po mieście, 5/ często wypadać za miasto i dawać silnikowi po garach > 3000 obr/min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi