andrre Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Czasami - powtarzam czasmi - gdy odpalam rano samochód to w chwili uruchomienia słychać bardzo krótki i głośny pisk. Jakby z jakiegoś paska. Gdyby był luźny lub zużyty to piszczałby chyba zawsze a już napewno podczas mokrej pogody (miałem tak w astrze - nie pomagało napinanie paska od alternatora) Co to może piszczeć w mojej megi? Pisk jest za krótki żeby go zlokalizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbol Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Miałem podobnie do niedawna(Scenic-silnik 1,6 8v), rano przy odpaleniu właśnie krótki i głośny pisk i tylko przy odpaleniu i też nie zawsze. Zaczęło sie po wymianie pasków. Przyczyna: luźny pasek od alternatora. Po naciągnięciu jest ok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markar74 Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Witam. U mnie pojawił się krótkotrwały (kilkusekundowy) pisk przy uruchamianiu zimnego silnika. I tak mam już od prawie miesiąca. Próbowałem zlokalizować ten pisk, ale trwa tak krótko, że jedynie zdążę wysiąść z samochodu, zerknąć na paski i przestaje piszczeć. Kolejne uruchomienie pisk jeszcze krótszy. Gdy nagrzeje się już nie piszczy. Czy jest jakiś sposób na potwierdzenie, że to pasek, i który? Czy pasek rozrządu też może piszczeć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MikeED6 Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 a ja obstawiam rozrusznik. szczotki albo tulejki popiskują, przy odciążaniu rozrusznika. Oddać do regeneracji lub wyczyścić i wysmarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrre Opublikowano 1 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 właśnie odgrzaliście kotleta sprzed 42 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markar74 Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 (edytowane) Nie ważne czy ten kotlet ma 4 lata czy 100, ważne co powoduje ten pisk. Przyjrzę się rozrusznikowi na początek. Smacznego Dodano: 02 mar 2012 - 17:20 Udało mi się wsłuchać w ten pisk i zdecydowanie dochodzi z lewej strony (gdy stoję przed) tam gdzie paski, na pewno nie dochodzi z rozrusznika. Czy wymiana paska sprawę załatwi i co spowodowało, że piszczy, a może wystarczy naciągnąć (ale to chyba nie jest dobry pomysł). Czy owy pisk paska spowodował może alternator? Załączam filmik może pomoże w diagnozie. Przy drugim uruchomieniu lepiej to słychać Dodano: 04 mar 2012 - 11:50 Sprawdziłem naciąg paska od alternatora. Chyba jest zbyt luźny, obracam go spokojnie o 90 stopni a nawet prawie 180. Edytowane 4 Marca 2012 przez markar74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 To jest zdecydowanie za luźny, powinien się obracać max o 90 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markar74 Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 (edytowane) To co spróbować naciągnąć czy od razu wymiana? Co zauważyłem jeszcze, chyba na pasku (na jego krawędzi) jest trochę oleju. Czy to olej powoduje te piski i poluzowanie paska? Edytowane 4 Marca 2012 przez markar74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Czy to olej powoduje te piski i poluzowanie paska? tak ja mam tak samo muszę wymienić uszczelniacze na wałach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Olej może przyśpieszyć jego agonię, ale na razie możesz spróbować go naciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi