Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

problem ze ssaniem po odpaleniu auta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem z samochodem zaraz po odpaleniu na zimnym silniku,Szukałem juz chyba wszędzie zadne porady ani z forum ani z innych źródel nie pomagają.Mianowicie jak odpalam samochód rano po nocce lub jak dłużej postoi to po odpaleniu bez dodania gazu dusi sie jakby wogole nie włączylo sie ssanie po dodaniu gazu załącza sie ssanie i samochod chodzi niby ok ale podczas jazdy jest zamulony do czasu aż się rozgrzeje później jest juz wszystko ok.dzieje sie to i na gazie i na benzynie.odpalam na benzynie,wymieniałem juz świece ,regulowałem zawory ,wymieniałem sondę lambde, silniczek krokowy ,czujnik temperatury silnika, przewody zapłonowe i nic nie pomogło.Samochód zachowuje sie tak jakby go zalewała benzyna, czy to moze byc cewka zapłonowa??możliwe zeby miala przebicie gdzies??Innych pomysłów juz nie mam a na kompie nic nie pokazało

może wystarczy przesmarować pivot na którym porusza się cięgno gazu...? Autko starsze, smar pewnie się skończył, większy opór, układ ssania nie ciągnie. nie zaszkodzi a warto spróbować. najpierw czymś penetrującym, kropla nafty, WD40 czy innego syfu z CocaColi :) rozruszać ręcznie, żeby wszędzie dotarło, a potem czymś porządnym nasmarować.

• 1 rok później...

Ja mam podobnie ale u mnie to już inna bajka. U mnie jest zawór wydechowy wypalony i nie chodzi na jeden cylinder i dlatego tak chodzi. Może i wasze Renie nie chodzą na wszystkie cylindry?? Ja bym zaczął od tego :-)

Dopiero co ściągałem głowice więc nie ma możliwości żebym przegapił wypalony zawór.

Przyczyna musi siedzieć gdzie indziej - jutro sprawdzę jeszcze mase do kompa, bo odkręcałem od głowicy.

Powiedzcie mi skąd idzie sygnał do obrotomierza? Z cewki czy kompa?

Bo po rozpędzeniu się auta, jak ujme pedał gazu to obrotomierz lata od zera do właściwych obrotów - tak jakby tracił sygnał.