Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

nierówna praca silnika na biegu jałowym

lolek5780

Rekomendowane odpowiedzi

A no widzisz. To dość ważne informacje. Pomyłka w tym rozrządzie nie jest raczej możliwa. chyba, że jakiś sabotaż. Nawet gdyby ktoś tam kilka stopni coś przestawił, to nie będzie robiło drgawek. Bez możliwości diagnostyki obstawiałbym coś z niedokładnym pomiarem ilości powietrza dla silnika, może jakaś nieszczelność. A jesteś absolutnie pewien, że to nie jest problem z jakąś poduchą?

Samo uderzenie nie było przy dużej prędkości około 30km/h sporo  wyhamowałem. Poduszki nie wystrzeliły na pyclipie kompletnie brak błedów.

Ewentualnie czy jest jakiś wyłacznik uderzeniowy jak w starszych samochodach renault pamiętam jak miałem Clio 2 z początku produkcji i po wjechaniu w dziurę taki wyłacznik mi wyskoczył i całkowicie odciął prąd

No to wcale nie jest mało dla konstrukcji samochodu. Nie ma tu takiego wyłącznika, ale tak czy inaczej nie miałoby to znaczenia dla pracy silnika na wolnych obrotach. Jak wcześniej napisałem, samochód powinien diagnozować ktoś, kto ma pojęcie o parametrach pracy silnika i trzeba spojrzeć w dane w czasie rzeczywistym. Błędy to tylko malutki wstęp do diagnostyki a często się nie pojawiają. 

• 3 tygodnie później...

Mechanik przeanalizował wszystkie parametry pracy silnika i nic nie znalazł.

Wyczytał że wersję 1.5 110km z moim oznaczeniem silnika posiadają wadę fabryczną i że wymiana czujnika temperatury na nowy orginalny nic nie zmieni. (Przypominam że silnik pracował nie równo a po odłączeniu tego czujnika zaczynał pracować dobrze).

Podobno niektórzy przed tym czujnikiem montują rezystor i to poprawia pracę silnika gdyż to on jest przyczyną ale na forum użytkownicy tego silnika twierdzą ze wymieniając czujnik na nowy orginalne nadal nie ma poprawy ale zamontowanie rezystora już daje różnice.

Czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem? I czy to rzeczywiście pomogło?