Rafcioz Opublikowano 4 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2024 Witam, posiadam jak w tytule Megane IV po lifcie 2020 rok. W aucie, który zakupiłem świeci się kontrolka pomarańczowa klucza oraz informacja Skontroluj system SOS. Po sprawdzeniu błędu DTC informacja, iż wewnętrzna bateria systemu jest już do wymiany z uwagi na przekroczony okres jej używalności. Oczywiście wymontowałem centralkę systemu SOS znajdującą się za schowkiem pasażera. System SOS - Continental nr 2591A9672R. Akumulator trzy pinowy model: A2C0215090000, HWID: 37001_SYA1. W związku z powyższym zakupiłem zamiennik za pośrednictwem Amazon o wyżej wymienionej specyfikacji. Po montażu akumulatora po uprzednim odłączeniu akumulatora pojazdu. Kontrolki systemu nadal się świecą, kasowanie błędów DTC nic nie daje. Natomiast błąd, który podaje Renolink: "Component Internal Failure, DTVDeviceAndFailureTypeOBD......." Pierwsza myśl, że może zamiennik jest nieodpowiedni ale specyfikacja na akumulatorku jest zgodna. Czytałem w internecie, że baterię trzeba Adaptować ale nie wiem w jaki sposób. Posiadam ELM327 (czekam na jego nowszą wersję z dalekiego Wschodu) ale nie mam PyClip3 takiej możliwości, nie znajduje systemu. Próbowałem już przez program DDT4ALL brak możliwości adaptacji, w ogóle mam problem z tym programem gdyż nie zapisuje zmian. Niby łączy się ale jakiekolwiek zmiany nie zapisują się, na dole zazwyczaj pojawia się informacja o nieprawidłowym ciągu znaków etc. Zakupiłem więc Renolink v1.99 łączy się z pojazdem, pokazuje na poprzednim oryginalnym akumulatorku, że wg kalkulacji "End of Life Battery" Bub Age: 65535. Posiada zakładkę Resetowania wieku baterii ale włączenie przycisku chyba "Routine" z zerowaniem wieku baterii nic nie daje. Próba wprowadzenia zmian też kończy się na dole informacją o rozłączeniu interfejsu. Disconnected. Aktualnie jak pisałem wyżej czekam na przesyłkę z VGate iCar3 Bluetooth ale wątpię czy to da jakiś efekt. Prośba o pomoc w temacie. Auto było po kolizji posiada w ECU informację o Crash w 2021 roku. System Airbag wyczyszczony poducha wymieniona. Ale system SOS działa poprawnie połączyłem się przez przypadek z operatorem SOS... Jeżeli ktoś mógłby pomóc z tym przypadkiem w okolicy Marek lub Warszawy w woj. mazowieckim byłbym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xwojcio Opublikowano 24 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2024 U mnie wyskoczyło, jak silnik został zadławiony przy ruszaniu. świeci cały czas od tygodnia. Auto z 2022 jest jeszcze na gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafcioz Opublikowano 24 Listopada 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2024 Podłączenie z pominięciem Gateway pozwoliło na wyprogramowanie obecności baterii. Także temat do zamknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twkwas Opublikowano 5 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2024 W dniu 24.11.2024 o 18:31, Rafcioz napisał(a): REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Hej. Jak pominąć gateway? Mam ten sam problem. Pyclipa i vgate ale nic mi nie wychodzi.... Tomek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbak Opublikowano 6 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2024 Musisz albo za schowkiem lutować/podpinać się do pinów za bramką albo mieć sprzęt do odblokowania bramy. Skąd jesteś? Bo umiem odblokować bramę jak coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twkwas Opublikowano 6 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2024 5 godzin temu, Qbak napisał(a): REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Hej. Rawicz/ Leszno. Ogarnąłem gościa który mi to zrobi i przy okazji parę innych uaktualnień softu w dwóch autach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xwojcio Opublikowano 9 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2024 twkwas no i załatwiłeś ten temat z SOS. Ja oddałem do serwisu podmienili TCU (eCALL) za licznikiem i dalej to samo - komunikat + czerwona lampka w suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twkwas Opublikowano 10 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2024 23 godziny temu, xwojcio napisał(a): Jeszcze nie. Nie miałem czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1976 Opublikowano 25 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2025 Dzień dobry. Posiadam Megane IV z 2021 roku. W momencie gdy akumulator był " słaby" auto połączyło się z SOS i chciało wezwać pomoc. Po rozmowie z Panią odwołaliśmy wszystkie służby. Od tego czasu świeci kluczyk na desce i w podsufitce na czerwono. W serwisie powiedzieli że moduł do wymiany. Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid299 Opublikowano 9 Lutego 2025 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2025 Witam serdecznie. A ja mam inny problem z moją Megane 4 po lifcie z 2020r. Mianowicie problem na początku był podobny jak wasz. Najpierw zapaliła się kontrolka pomarańczowa i czerwoną słuchawka pod sufitem. Skontroluj układ SOS. Pojechałem do mechanika stwierdził bateria do wymiany niby wymienił ale nic to nie dało, klucz był nadal. Odebrałem auto i okazało się że jak zgasze silnik wyjdę z samochodu zamknę go z karty nie gaśnie licznik. Licznik świeci się cały czas po zamknięciu samochodu przez ok 10 min i gaśnie. Tak samo system sos w podsufitce świeci caly czas po zamknięciu pojazdu. To samo dzieje się jak zbliżam się do niego to włącza zapłon. Klucz skasowali dopiero w ASO i powiedzieli że system się zablokował. Niestety nie umia powiedzieć dlaczego liczniki nie gasną. Żadne interfejsy diagnostyczne w ASO nie widzą problemu. Przegrali oprogramowanie w liczniku i nic to nie dało. A co ciekawe pierwszy mechanik twierdził że wypięta była wtyczka z sos. I gdzie jest problem. I jak go znaleźć. Może ktoś się z czymś takim spotkał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 9 Lutego 2025 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2025 Masowo wymieniamy te moduły, mają jakąś wadę. Wgrywane jest najnowsze oprogramowanie i ponowna konfiguracja całego systemu w samochodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid299 Opublikowano 9 Lutego 2025 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2025 Tylko dlaczego twierdził mechanik że była wypięta wtyczka i wtedy liczniki gasł po zamknięciu samochodu. Nie chcę już mi tego naprawiać dlatego szukam przyczyny. Denerwujące jest to że licznik nie gaśnie od razu. Może ktoś się z czyms takim spotkał . W ASO rozłozyli ręce powiedzieli że oni nie mają pomysłu bo komputer nie pokazuje błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi