Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Dziwny problem...

serum

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wszystkich forumowiczów. Ostatnio poświęciłem sporo czasu, na wyszukanie odpowiedzi na mój problem. To co znalazłem jednak nie rozwiązało problemu, ale myślę przybliżyło mnie do rozwikłania tej zagadki... o czym mowa? do rzeczy.

Kupiłem 3 miesiące temu Renault Megane I PHI z 1996roku wersja z silnikiem benynowym 1.6 16V RT... od jakiegoś tygodnia, gdy naciskam na pedał hamulca na 'budziku' zapala się kontrolka od ogrzewania tylnej szyby. Czy ogrzewanie rzeczywiście się włącza nie wiem, bo szkoda mi czasu na sprawdzenie tego, ale jedno wiem na pewno... zamiast 3go światła stopu włącza się poświetlenie tablicy(które oczywiście bez wciśniętego hamulca nie działa). Chciałem jakoś ten problem rozwiązać sam...

Sprawdziłem kostki, czyściłem i konserwowałem wtyki, sprawdziłem bezpieczniki i nic...

jedyne co mnie zaciekawiło to... po zdemontowaniu 3go światła stopu, wyciągam tą 'listewkę', w którą 'powtykane' są żaróweczki. Jak wyciągnę jedną pozostałe zaczynają się delikatnie świecić. Po wyciągnięciu 2 świecą jaśniej i kontrolka od ogrzewania szyby troszkę zanika, po wyciągnięciu 3 żarówki, ostatnia świeci już jak powinna i problem kontrolki ogrzewania znika...

jeśli mógłby mi ktoś pomóc, bardzo proszę o informację co zrobić z tym fantem. Jeśli było już na forum, a ja na to nie trafiłem, proszę o link do tematu...

pozdrawiam...

hmmm, odstawmy na chwilę dyskusję na temat ilości zaworów... czy ma ktoś jeszcze jakieś sugestie co do problemu który dręczy moją pociechę?

Powiedzmy, że jutro zabiorę się za rozbebeszenie kloszy, kostek, zacisków itd... czego mam szukać? Co powinno mnie zaniepokoić? Bezpieczniki już sprawdziłem, kostki i styki też. przewody wyglądają, że niby wszystko z nimi ok. Jednego nie rozumiem. :roll: dlaczego na czterech żarówkach w 3lampie stopu występuje problem a gdy zostawię tylko jedną problem znika? :roll: