Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Irytujące wyciszanie radia i brak ponownego zgłośnienia

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Na wstępie powiem, że nie mam pojęcia czy mam tu oznaczyć Megane IV phI czy phiII - nie mam pojęcia jak to sprawdzić, bo nie mam takiej informacji nigdzie w dokumentach, a dekodery VIN nawet nazwy modelu nie potrafią poprawnie podać. 

Na pewno jest to Megane IV z 2020 roku, kombi, automat 1.3 TCE 140 KM, nazwa wersji wyposażenia: Limited. Z tego co szukałem rok 2020 był graniczny między ph1 a ph2, więc tym bardziej nie wiem (będę wdzięczny jak ktoś mi podpowie).

Przechodząc do meritum: nie wiem czy wy też tak macie, ale zaobserwowałem dziwne zjawisko: kiedy włączone jest radio i coś innego się uaktywnia, to radio jest ściszane (i to jest zrozumiałe) po czym wraca (a raczej powinno) do pierwotnej głośności. Jednak jest kilka przypadków kiedy to się nie dzieje:

1. Czasami przy wrzuceniu biegu wstecznego a potem przerzuceniu na bieg przedni - nie wiem od czego to zależy, czasami jest tak, że po wycofaniu gdy przerzucę skrzynię na przedni bieg, radio jest dalej wyciszone i pomaga dopiero ponowne wrzucenie biegu wstecznego - po prostu muszę się zatrzymać, wrzucić R, wrócić do D i dopiero jest ok. Trudno mi powiedzieć od czego to zależy, bo czasami jest wszystko w porządku bez kombinacji, a czasami takie problemy.

2. Po zakończeniu rozmowy telefonicznej / odczytaniu na głos SMSa - wtedy pomaga włączenie nawigacji i pierwszy komunikat z Google przywraca pierwotną głośność radia (czy też muzyki odtwarzanej z USB, bo zachowuje się tak samo). Podejrzewam, że wrzucenie wstecznego też by pomogło, no ale ten przypadek zachodzi zazwyczaj w trakcie jazdy i nie mam warunków na sprawdzenie tej teorii).

Pytanie czy u kogoś z Was występuje podobna zależność i czy można jakoś temu zaradzić? Może jakieś ustawienie mam dziwne gdzieś?