Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Problem dotyczy w zasadzie arkany 1.6 e-tech 2022 149 tys. przebiegu ale ciężko coś znaleźć konkretnie o tym modelu. Może w innych e-techach ktoś miał podobnie.Podczas jazdy pojawił się komunikat skontroluj system elec, żółty klucz i czerwony samochód z wykrzyknikiem. Normalnie dojechałem do domu. Zgasiłem auto. Postanowiłem wymienić akumulator 12v bo podobno to główny podejrzany pojawienia się tych komunikatów.Był jeszcze oryginalny, 4-letni. Po tym nie da się uruchomić auta. Można coś próbować zrobić samemu czy pozostaje jedynie serwis? 

Ja nie mówię, że to był powód. Zapewne nawet nie. Ale nie dotyka się w hybrydzie układu elektrycznego bez sprawdzenia czego chce ten układ. A on sygnalizował ci problem na desce. Ja obstawiam problem ze skrzynią, jakbym miał coś wróżyć.

Co do skrzyni biegów to nie zgłaszała ona rządnych problemów. Pracowała normalnie i była również na akcji serwisowej dotyczącej tego nieszczęsnego uszczelnienia między nią a silnikiem elektrycznym. 

Nie wiem ile tego już zrobiłem. Ta skrzynia to wyjątkowe gówno.

Nie wiem co tam robili ci na tej akcji serwisowej. Jakoś z 1,5 roku temu zmienili konstrukcje tego oringu. Ale raczej nie spodziewam się poprawy. Ta konstrukcja tak ma i to we wszystkich modelach w których jest.

• Zwycięzca 1

Ciekawe jak Renault do tego podejdzie. Niby był już na akcji przywolawczej dotyczącej tej usterki. Sprawdzali szczelność, wygrywali aktualizację, wymieniali olej. Co najlepsze było to dosłownie tysiąc kilometrów temu. Niby obowiązuje to do 150 tysięcy kilometrów więc mam jeszcze 500 kilometrów zapasu. Ile to może kosztować gdyby przyszło płacić z własnej kieszeni?

Mam to auto dosłownie miesiąc. Wiedziałem o tej akcji dlatego wcześniej ściągnąłem sobie całą historię serwisową z niemieckiego ASO. Nie spodziewałem się takich jaj

Nowa skrzynia kosztuje coś koło 10000euro. Plus wymiana. Ale najpierw odstaw auto do serwisu. Tutaj raczej klient nie płaci za takie przypadłości jak auto jest serwisowane zgodnie z zaleceniami, może w Polsce podobnie.

Raczej cię nie pocieszę. Arkana to wyjątkowy pasztet. 

Dzięki. Może nie będzie tak źle. Jutro będę po rozmowie z serwisem to dam znać co odpowiedzieli. Sama wymiana oringa to jakie mogą być koszta w przybliżeniu bo widzę że jesteś w temacie? Myślę że skrzynia ani ten silnik elektryczny nie ucierpiały 

To nie do końca tak działa. Wszystko zależy od rodzaju błędu  zapisanego w sterowniku. Ale nawet jeśli to "tylko" oring i to zostanie zakwalifikowane jako uszczelnienie, to zgodnie z manualem wiąże się to z demontażem skrzyni. Jednak problem jest nieco inny. Ten sam manual nie zezwala na wymycie silnika elektrycznego. Zezwala jedynie na wytarcie go bezpyłową tkaniną i tu pies leży pogrzebany, ponieważ to nic nie daje, w jakimś zobrazowaniu - to tak jakbyś głaskał po obudowie zalany olejem alternator. Dodatkowo nie wiesz w tej chwili ile masz oleju w skrzyni, a te błędy złośliwie, z reguły, pojawiają się jak jest już po jabłkach, czyli stan oleju wynosi praktycznie zero, no to wyobraź sobie co się w tej skrzyni działo. Z mojego doświadczenia w ciągu kilku tysięcy kilometrów kończyło się to wymianą skrzyni.