Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem że to forum o Megane ale liczę na pasjonatów Renault :)

Renault Koleos 2.5 benzyna, 2008 rok - w jakiej pozycji powinna być wskazówka temperatury silnika gdy auto jest zagrzane? Wydaje mi się, że powinna być w połowie ale nie mam 100% pewności, termostat + borygo zostało zmienione. Mechanik sprawdzal odczyt temperatury z komputerem / OBD , temperatura prawidłowa względem ECU. Czy jest możliwość że zegar dostaje zły odczyt temperatury? Jeśli tak, gdzie można znaleźć czujnik temperatury który wysyła sygnał do wskaźnika w zegarze? 

Przed zmianą termostatu komputer wyświetlał około 72-80st. Po zmianie termostatu komputer odczytuje 85-90 ale wskazówka nie jest na środku. 

Nie ma problemu z wentylatorem, nie włącza się na zimnym silniku. Silnik nigdy się nie przegrzewa nawet na trasach przy ciśnięciu 160km/h. Ogrzewanie kabiny wygląda na sprawne. Pod korkiem wlewu oleju nie zbiera się "masło" więc raczej silnik jest dogrzany.Auto ma swoje lata, może to "typowe" dla modelu? Dzięki za każdą sugestie i poradę

Nie wiem jak w Koleosie ale położenie wskazówki w nowoczesnych samochodach ma niewiele wspólnego z prawdziwą temperaturą. Obserwowałem zachowanie wskazówki względem obd i wskazówka w ogóle nie pokazywała skoków temperatury płynu kiedy otwiera się termostat. Po prostu po dojściu do 80 bodaj stopni zatrzymywała się i mówiła kierowcy "jest dobrze". 

Myślę że to jest celowy zabieg bo gdyby wskazówka skakała w takt otwierania się termostatu to 80% ludzi leciałby do ASO bo "panie, tu coś jest popsiute".

Niektóre auta miały też podwójne czujniki jeden do ECU drugi na deskę. 

Edytowane przez Pepone