calyx Opublikowano 29 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 Witam, chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość regulacji sprzęgła w M I rok 96. Mój problem polega na tym, że żona nie chce i nie umie jeździć (a raczej musi, bo do pracy nie ma czym dojeżdżać :-> ) moją-naszą meganką. Problem polega na tym, że sprzęgła bardzo szybko bierze, zaledwie po ok. 7 cm od wciśnięcia. Żona przyzwyczajona jest do byłej Astry gdzie sprzęgło reagowało dopiero po całkowitym wciśnięciu. Czy da się wyregulować sprzęgło (np. linkę) aby reagowało podobnie? PS. tylko nie mówcie, że muszę żonę przyzwyczaić. Nie da się. Próbowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marr29 Opublikowano 29 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 7-10 cm od podłogi to chyba norma, jeździłem Hondą civic 1.4 16V z 98 roku, w którym sprzęgło 'brało' w ok. połowie lub jeszcze wyżej - to dopiero był problem, żeby nie zgasł przy ruszaniu spod świateł. A tak w megance wystarczy, że lekko przytrzyma nogę na gazie delikatnie puści sprzęgło i auto płynnie rusza. Trening czyni mistrza. Moja rada: przekonać żonę, że tak jest dla niej lepiej. A i spod świateł może czas od czasu ruszyć z piskiem opon. ;-) pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silvercar Opublikowano 29 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 Możliwe że linka się troszkę rozciągnęła i dlatego taki efekt. Ale można naciąć podkładkę i włożyć między linkę a ramię sprzęgła, może pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi