wiesio63 Opublikowano 11 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2007 witam wszystkich klubowiczow jestem nowy na tym forum ale prosze o pomoc renault megane 1996r silnik k7m po wlaniu 20l benzyny jazda po samym miescie c przejezdam 170km to chyba cos nietak moze ktos ma jakies pomysly?pojemnosc 1,6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 12 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Jak chcesz sprawdzić ile spala w jeździe miejskiej to zatankuj po korek, przejedź 100 lub lepiej 200 km i ponownie zatankuj po korek. Wtedy otrzymany wynik będzie wiarygodny i można się wtedy zastanawiać czemu jest takie wysokie spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wredna_Ryba Opublikowano 12 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Może dla niektórych to oczywiste ale dla mnie nie, więc pytam, dlaczego tak? Tzn dlaczego po korek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 12 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 To znaczy wlać tyle zyby bylo widać paliwo przez wlew... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesio63 Opublikowano 12 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 po zapaleniu kontrolki rezerwy wlewam 20l paliwa i jezdze do zapalenia sie znowy i wychodzi mi ze przejechalem 170km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar.dm Opublikowano 13 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 Ja mam też taki sam samochód i wydaje mi się że jest to normalne w Megance. Mi np. pali w mieście 10l/100km więc nie jest to żadna rewelacja. Ja jak wlewam sobie 20l to wiem że zrobię na tym 200 km (łatwy przelicznik ) zależy to tez od stylu jazdy, ilości korków, czerwonych świateł, ile przed Tobą jedzie L-ek z prędkością 30km/h itp Poza tym lepiej zatankować do pełna, przejechać 100 km i znów uzupełnić do pełna, wtedy jest wiarygodnie. Kontrolka też nie zawsze zapala się przy tym samym poziomie paliwa w baku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesio63 Opublikowano 19 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 okazało sie ze mam walniety termostat ale czy to moze tak mocno wpływac na zurzycie paliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 19 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 zurzycie zuŻycie okazało sie ze mam walniety termostat ale czy to moze tak mocno wpływac na zurzycie paliwa? jak najbardziej może, silnik wtedy nie osiąga właściwej temperatury i podaje bogatszą mieszankę, stąd spalanie jest większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loess Opublikowano 19 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 Ja mam też taki sam samochód ... zależy to ... ile przed Tobą jedzie L-ek z prędkością 30km/h itpP. ...ja też mam tą samą Megane i w mieście spala mi 8-9 l/100 km (Lublin), na trasie zszedł delikatnie poniżej 7emki ale nie czepiam się L-ek, przecież oni też muszą gdzieś nauczyć się jeździć... W mieście bardziej narzekałbym na kierowców w kapeluszach/czapkach (patrz: 1 listopada) bądź typów z komórką przy uchu :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wredna_Ryba Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Mam Meganke od niedawna i ze spalaniem jest tak -> im więcej zużytych częsci wymieniam tym mniej spala:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPS Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Wow Jak tak dalej pójdzie to spalanie Ci spadnie do zera :) :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoundWave Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Mi pali 6.6 l/100km taka sama megi, polowa czasu na autostradzie (~90 km/h), polowa w korku na miescie. Jezdze ~70 km dziennie - benzyna 98. Nalej w samochod po korek - kilka razy dopompuj jak Ci wybije zeby bylo na pewno full. Zresetuj maly licznik kilometrow i przejedz spokojnie 400 km potem dopompuj do pelna znow, wez paragon, sprawdz ile litrow wlales, zobacz ile kilometrow i policz z proporcji ile spala: ZYZYCIE = (100 * LITRY ) / DYSTANS [litry / 100 km] Milego liczenia :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wredna_Ryba Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Wow Jak tak dalej pójdzie to spalanie Ci spadnie do zera :) :) :) hehe co z tego jeśli wcześniej zbankrutuje na częściach;) co ja gadam, już zbankrutowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mPiero Opublikowano 29 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 Moja Megane spala ok 6.5 litra jak jade do 120 km/h za miastem, powyżej ponad 7 litrów. Maksymalnie spaliła mi 11.5 w mieście przy ciężkiej nodze;-). Ja trafilem na trefny model, cały czas dokładam potężne piemniądze - czy warto??? SIĘ OKARZE. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 29 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 Powiem tak, u mnie od ponad miesiąca zauważyłem zwiększone zapotrzebowanie na benzynkę. Jak robiłem zazwyczaj miedzy tankowaniami 800 km to tak ostatnio jakoś tylko około 600. Byłem w ASO i podłączyłem się pod clipa i co się okazało Wyświetlił komunikat o uszkodzeniu czujnika temp. powietrza. :-? Zaglądamy tam, odpinamy wtyczkę od czujnika i co widzimy - wyleciał (nie urwał się ) przewodzik z jednego pina. Naprawa we własnym zakresie (wymieniłem sobie całą wtyczkę ) i narazie tak na oko mogę ocenić, że chyba jest poprawa - czyli mniej pali, ale tego będę pewien na 100% za jakieś kolejne tankowanie - narazie jeszcze mam ponad 1/2 zbiornika ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi