kowar Opublikowano 7 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 Witam wszystkich serdecznie. Właśnie przymierzam się do kupna Scenica 2,0 140KM.W związku z tym,że zupełnie nie znam auta,mam do Was użytkowników prośbę o opinie o nim. Interesuje mnie szczególnie silnik,jego spalanie,awaryjność,dostępność i orientacyjne ceny części zamiennych. Biorę pod uwagę również wersję z automatyczną skrzynią biegów. Bedę wdzięczny za wszelkie informacje i opinie. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudlaty Opublikowano 7 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 ja posiadam 2.0 jeśli chodzi o silnik to jest składany w meksyku F4R problemów żadnych z nim nie mam spalanie na (tylko miasto) 10l/100km trasa 7,9 a mieszany 8,8l ale zależy "od nogi".Części zamienne do silnika dostępne filtry są w normalnej cenie jak do każdego auta jedno ale na jakie natrafiłem to układ wydechowy tłumik końcowy 300 zł z montażem bo jak twierdził gośc ten okrągły nie pasuje i musi być płaski. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowar Opublikowano 9 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Dzięki kudlaty za zainteresowanie. A czy silnik w twoim aucie ma zmienne fazy rozrządu?Pytam bo słyszałem opinie,że taki silnik wymaga większej dbałości jesli chodzi o sprawy obsługowo-przeglądowe. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rbit Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 W silniku F4R zastosowano elektryczno - hydrauliczny mechanizm zmiany faz rozrządu zaworów dolotowych. Wedłóg powszechnie panujących opini silniki wyposażone w tego typu lub podobne układy, uchodzą za bardziej awaryjne od konwencjonalnych. :-? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Takiego scenica ma CAPOMAN,wal do niego na pw a uzyskasz wyczerpujące odpowiedzi na wszystkie pytania.Z tego co pamiętam z pogawędek na spotach to jest bardzo zadowolony !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 mam takiego Scenica, wersja RXi, 2000 rok i muszę powiedzieć, że od trzech lat, poza filtrami, olejem, świecami i rozrządem nic nie było przy nim robione. Niedługo zbliża się wymiana wydechu, ale należy mu się bo nie wygląda na to, żeby był kiedykolwiek zmieniany. Ceny części bardzo zbliżone do innych z Renault. Spalanie wychodzi od 7,5 (rekord) do 12 litrów przy ciężkiej nodze, ale rekompensuje to frajda z jazdy bo zbiera się naprawdę konkretnie. Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania - PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi