rangelso Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Witam wszystkich. Mam prośbę o pomoc przed zakupem auta Renault Scenic 1.9 DTI z 1999 (model silnika F9Q A734). Widziałem ten samochód dzisiaj na giełdzie i mam zamiar go kupić. Auto ma przebieg 275kkm, ale nie ma książki serwisowej - sprowadzone zostało z Belgii, 1 rok w kraju. Ogólny stan auta jest OK. W silniku słychać pompę paliwa do wymiany jest rozrząd. Słyszałem że po wymianie rozrządu trzeba wyregulować silnik i nie każdy mechanik to potrafi. Czy wobec tego wymianę rozrządu i ew pompy lepiej przeprowadzić w ASO ? Jaki jest koszt takiej naprawy ? Co jeszcze może wymagać wymiany w silniku o takim przebiegu ? Co należałoby sprawdzić w silniku i gdzie (ASO, SKP ?) - ciśnienie w cylindrach, turbinę ? Jestem laikiem jeśli chodzi o auta i po prostu nie bardzo wiem jak podejść do zakupu tego akurat modelu używanego samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas.s Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Zapomnij o ASO, chyba że nie masz co z pieniędzmi robić. Oryginalny rozrząd do tego modelu kosztuje ok. 420zł + robocizna (rożnie biorą, ale coś między 200-300zł), warto też sprawdzić pasek od alternatora (zaraz przy rozrządzie), co do regulacji silnika to nic mi nie wiadomo, przynajmniej mój mechanik nic mi o tym nie wspominał, jedyne co to sprawdziliśmy na kompie czy coś przypadkiem nie wyszło. Więcej nie pomogę, bo sam nie jestem specem w tej dziedzinie, pomogłem tyle ile mogłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi