FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: Hamulec ręczny - moduł sterujący - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Scenic II phI
Hamulec ręczny - moduł sterujący

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   AdrianM 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 04-wrzesień 09
  • Skąd:Zgorzelec
  • Silnik:1.6
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 04 wrzesień 2009 - 18:01

Witam
Pare dni temu zmęczyłem wyświetlacz mojego Scenic'a i w końcu działa. Lecz obecnie padł mi ręczny, nie mam już słów... Do rzeczy, poprzez linki hamulca ręcznego, do modułu sterującego dostała się woda, moduł jest "hermetyczny" więc woda sobie wciekała, ale nie wyciekała, proces sobie trwał i trwał, bo ile wody moze się dostac przez linki. W końcu przyszedł czas, że wody uzbierało się wystarczająco i zrobiło się zwarcie.

Mam prośbę, jeśli ktos dysponuje modułem sterującym, nie zamontowanym w aucie, i mógłby zczytać info z podzespów zaznaczonych na zdjęciu
Dołączona grafika
( bo u mnie się zjarały i nic nie widać ) to będe bardzo wdzięczny
Pozdrawiam

Załączone pliki


0

Sprawdź:

Zapleczowo.pl
Hosting www i email


Ogłoszenia motoryzacyjne Renault Megane, Scenic i Fluence


 

Ostatnie artykuły


#2 Użytkownik nie jest zalogowany   kipi 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 25-styczeń 09
  • Skąd:Bielsko-Biała
  • Silnik:1.9 DCI
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 05 wrzesień 2009 - 08:33

O kurcze współczuję. Tak z ciekawości gdzie się zanjduje ten moduł ?
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   AdrianM 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 04-wrzesień 09
  • Skąd:Zgorzelec
  • Silnik:1.6
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 05 wrzesień 2009 - 11:26

Pod autem jest "czarna skrzyneczka" do ktorej dochodzą linki hamulca. Numer 9 na załączonym obrazku, lokalizacja w wersji grang, dla wersji normalnej to numer 4.
Dołączona grafika

W środku tej "hermetycznej skrzynki" jest właśnie moja nieszczęsna elektronika, silniczek zwijający linki itp.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   mik8esz 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 19-styczeń 10
  • Skąd:lubsko
  • Auto:renault scenic
  • Silnik:1.9dci
  • Przebieg (tys.km):180

Napisano 19 styczeń 2010 - 20:32

B 2545 (moim zdaniem tranzystor 2SB 2545)
SMT R46e (?)
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   AdrianM 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 04-wrzesień 09
  • Skąd:Zgorzelec
  • Silnik:1.6
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 19 styczeń 2010 - 23:46

Jedno to dioda schottky MBRB2545CT
http://www.onsemi.co...BRB2545CT-D.PDF
drugie to tranzystor STB80NF03L-04
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/...ronics/8479.pdf
Po wymianie tych dwóch elementów ok.
Na zdjęciu dioda i tranzystor są obok siebie, wyglądają podobnie. Dodatkowo na zdjęciu zaznaczyłem opornik, ale on był ok, zagrzał się ale przetrwał <ok>
Aha, jak komuś poleci tranzystor, to został mi jeden.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   kipi 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 25-styczeń 09
  • Skąd:Bielsko-Biała
  • Silnik:1.9 DCI
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 20 styczeń 2010 - 07:58

AdrianM, jakie koszta tych elementów?
I kolejna sprawa co na przyszłość? Dalej woda będzie ciekła przez kable do modułu (ot taki urok konstrukcji) czy w twoim przypadku był to akurat przypadek ze tak sie stało?
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   AdrianM 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 04-wrzesień 09
  • Skąd:Zgorzelec
  • Silnik:1.6
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 20 styczeń 2010 - 11:38

kipi napisał:

AdrianM, jakie koszta tych elementów?

2 tranzystory i dioda kosztowały mnie ok 50zł, łącznie z przesyłką z usa. Jak to robiłem w tamtym roku, to nie było w polsce dostępnych tych elementów, teraz pewnie też nie ma.

kipi napisał:

I kolejna sprawa co na przyszłość? Dalej woda będzie ciekła przez kable do modułu (ot taki urok konstrukcji) czy w twoim przypadku był to akurat przypadek ze tak sie stało?

Ciężko powiedzieć, bo elektronika sama w sobie jest lakierowana, więc nie specjalnie woda/wilgoć powinna jej zrobić krzywdę, ale zrobiła. Przy wlocie linek do modułu nawaliłem wazyliny technicznej, i starałem się trochę wazyliny wstrzyknąc do pancerza linek - tym bardziej że zdarza się przymarzanie i blokowanie tej linki w pancerzu, wiec oczywiste że zbiera się tam woda.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   kipi 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 25-styczeń 09
  • Skąd:Bielsko-Biała
  • Silnik:1.9 DCI
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 20 styczeń 2010 - 13:19

Co do przymarzania samej linki w pancerzyku elektryk z ASO zapewniał mnie że do tego nie dochodzi B) (i jak tu wierzyć serwisantom).
Najważniejsze że opisałeś rozwiązanie - przyda się kolejnym nieszczęśnikom.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   matjas3000 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 04-czerwiec 08
  • Skąd:lublin
  • Auto:scenic II
  • Silnik:1,5 dCi
  • Przebieg (tys.km):100

Napisano 02 luty 2010 - 22:33

AdrianM napisał:

...Lecz obecnie padł mi ręczny, nie mam już słów...


jak objawiała sie usterka ze podkusiło Cie zajrzec do modułu?
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   kendzior 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 21-luty 10
  • Skąd:otwock
  • Auto:renault megane scenic 2
  • Silnik:1,616v
  • Przebieg (tys.km):127000

Napisano 01 marzec 2010 - 22:32

dla tych co by chcieli naprawić taki moduł.Wymiana linek kosztowała mnie 350 zł razem ze wszystkimi potrzebnymi gumkami i innymi pierdołami.Demontaż i montaż po wymianie linek około 350 zł :/.Ale to zawsze taniej jak kupić nowy.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   mario_78_78 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 12-październik 09
  • Skąd:W-wa
  • Silnik:1,9
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 09 marzec 2010 - 12:56

Kendzior ---> czyli rozumiem ze za naprawe dales 350 ? czy raczej 700 ? ... gdzie robiles jesli mozna wiedziec ... mam podobna usterke i czas juz chyba naprawic reczniaka <czerwona>
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   jacek_25_25 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 12-listopad 08
  • Skąd:Warszawa
  • Auto:Grand Scenic
  • Silnik:2,0 16V
  • Przebieg (tys.km):123000

Napisano 21 marzec 2010 - 22:18

Mario ja robiłem w Sulejówku hamulec ręczny i zapłaciłem 500 zł za to
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   metalic 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 02-kwiecień 10
  • Skąd:Katowice
  • Auto:Grand Scenic 2004
  • Silnik:1,5dci
  • Przebieg (tys.km):130

Napisano 13 kwiecień 2010 - 22:57

WItam
Jestem nowy i jak widze i czytam nie jedyny, który ma problem z hamulcem postojowym. Mam pytanie czy komuś udało się dokupić same linki hamulca(myślę o nowych) bez potrzeby wymiany modułu.

Pozdrawiam:
Grand Scenic 1.5 dci 101KM - 2004r.
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   kendzior 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 21-luty 10
  • Skąd:otwock
  • Auto:renault megane scenic 2
  • Silnik:1,616v
  • Przebieg (tys.km):127000

Napisano 15 kwiecień 2010 - 21:24

metalic napisał:

Cięcie

Udało,czytaj jak wyżej to będziesz wiedział co i jak.

Regulamin :!:
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   13969818m 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 11-wrzesień 11
  • Skąd:tomaszow
  • Auto:ujrdyhdr
  • Silnik:fgfyh
  • Przebieg (tys.km):2334

Napisano 04 kwiecień 2013 - 20:01

Panowie ja mam też problem z hamulcem elektrycznym- przestał działać. Dałem do znajomego elektryka, który po wyjęciu modułu stwierdził, że awarii uległ silniczek. Może ktoś zna dane techniczne tego silniczka ewentualnie gdzie go można dostać lub jego zamiennik. Na silniczku są oznaczenia: 73677 E JOHNSON 3C5022. Pomocy
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomik 

  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 02-luty 08
  • Skąd:Krzepice
  • Auto:Grand Scenic II ph I - Citroen Saxo II - Kingway Rocky
  • Silnik:1,9 dci - 1,1 i
  • Przebieg (tys.km):135 tyś

Napisano 04 kwiecień 2013 - 20:15

Polecam tą FIRMĘ wyślesz kurierem i w ciągu tygodnia masz naprawiony z regeneracją linek.
0

Udostępnij ten temat:


Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły




Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting WWW - serwery w Polsce