FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: pożar ogień w przedziale silnika 1.6 16V - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

Najnowsze artykuły

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Scenic II phI
pożar ogień w przedziale silnika 1.6 16V pożar scenica

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   pyszol 

• Grupa: Nowy użytkownik
  • Silnik:1,6 16V
  • Przebieg (tys.km):17000

Napisano 09 lipiec 2011 - 23:02

Witam.
Zapalił mi się Scenic II w czasie jazdy. Ogień (pożar) pojawił się w komorze silnika, a ja zauważyłem go dopiero gdy się zatrzymałem (udało mi się go ugasić gaśnicą proszkową). Szukam innych użytkowników tego modelu, którzy mieli podobne zdarzenie. Informacja o takich przypadkach pomoże mi w rozmowach z serwisem, o powodzie tego zdarzenia (już sugerowali, że jest to wina instalacji gazowej). Pewne takie przypadki znalazłem w internecie pod linkami:
www.ostrow24.tv/film/prawie-splonal-przy-cmnetarzu
www.straz.gov.pl/page/index.php?id=39453&str=19
Zdjęcia mojego wstawię po ocenie przez rzeczoznawcę.
Będę wdzięczny za wszystkie wpisy.

Użytkownik pyszol edytował ten post 10 lipiec 2011 - 17:04

0

Reklama

devilMedia.pl
Hosting www, VPS, domeny

Forumowe Assistance

Informacje ze świata motoryzacji

Ostatnie artykuły

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Orfeusz77 

• Auto:Megane I phI
  • Silnik:1.6 benzyna + LPG
  • Przebieg (tys.km):184

Napisano 18 lipiec 2011 - 13:44

Jak masz instalkę to może tak, być przez złą regulację, złe założenie, świece itp., po to zakładają gaziarze na filtrze powietrza taką klapkę (nie pamiętam jak się to nazywa), że jak strzeli gaz to się otwiera i ogień idzie. Lecz niestety jak się nie zauważy to mata wygłuszająca może zacząć się palić(tlić), oraz obudowa filtra powietrza lubi się stopić. Widziałem wiele auto z wypalonymi dziurami po wybuchu gazu. A firmowo zakładana, czy jak?? I chcesz odszkodowania od gazowników?

Użytkownik Orfeusz77 edytował ten post 18 lipiec 2011 - 13:46

0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Lewy 

• Grupa: Mod Team
  • Zainteresowania:Komputery, motoryzacja, akwarystyka
  • Auto:MIIphI GT
  • Silnik:2.0 16V
  • Przebieg (tys.km):103

Napisano 18 lipiec 2011 - 22:38

Klapkę na filtr powietrza to zakładało się 10 lat temu w instalacjach podciśnieniowych. Wątpię aby w SII takowa była. Trzeba znaleźć źródło zapłonu i tyle. Z reguły jest to jednak zwarcie.
Megane II GT 2.0 16V
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
S. Lem
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   pyszol 

• Silnik:1,6 16V
  • Przebieg (tys.km):17000

Napisano 20 lipiec 2011 - 19:04

Po wstępnej weryfikacji powodem podobno były kable od sterowania instalacją gazową zbyt blisko katalizatora, co spowodowało samo zapłon izolacji wiązki. Oczywiście to jest wersja serwisu RENAULT. Dlatego szukam ludzi którym też się zapalił SCENIC, żeby poznać przyczyny. Jakoś nie mam zaufania do serwisu RENAULT ponieważ jest sędzią w swojej sprawie. A jakoś nie dociera do NICH, że samochód jechał pięknie a po włączeniu KLIMY nagle wyraźnie stracił moc i po 10 km już się palił. A ja w internecie znalazłem 4 SCENIKI, które spaliły się od maja 2011 roku (niestety w internecie odnotowane są jako sukcesu straży pożarnej i nie ma podanych przyczyn zapalenia). Jeśli chodzi o koszty to chyba AC to obejmuje.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Rolandzikl 

• Grupa: Użytkownik
  • Zainteresowania:sport,motoryzacja,akwarystyka
  • Auto:megane IIPhI 2005 sedan sport way, fiat seicento 1,1 SX 2002
  • Silnik:1,6;
  • Przebieg (tys.km):73

Napisano 21 lipiec 2011 - 16:29

Klapka nafiltrze to tzw. Grzybki, które myły montowane tylko przy starszych instalacjach mieszalnikowych, nigdy nie w sekwencji, a domyślem się, że taką masz. Podobne zdarzenie miałem w seicento, gdzie przyczyną okazał się zwarty bezpiecznik od zasilania instalacji gazowej.
nie ważny znaczek tylko liczba wizyt w warsztacie
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   slawko_23 

• Auto:Megane I ph II KOMBI 2002
  • Silnik:1.4 16 V
  • Przebieg (tys.km):70

Napisano 01 wrzesień 2011 - 20:27

Miałem do czynienia z 3 samochodami z gazem. Gaźnik, spi oraz mpi i nic się nie zapaliło. Serwis podaje złe poprowadzenie przewodów od instalacji, czyli wychodzi "fachowy montaż", no ale nie przesądzajmy sprawy.
pozdrawiam slawko_23
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   MiszaElk 

• Auto:Megane II GrandTour 1.6 16V Confort Expresion
  • Silnik:1.6 16V 83kW
  • Przebieg (tys.km):96

Napisano 01 wrzesień 2011 - 22:34

Wyświetl postUżytkownik pyszol dnia 20 lipiec 2011 - 19:04 napisał

Jakoś nie mam zaufania do serwisu RENAULT ponieważ jest sędzią w swojej sprawie.

Jak bardzo zależy Ci na obiektywnej ocenie to dlaczego nie powołasz rzeczoznawcy z PZMOT? Zapłacisz kilka stówek za ekspertyzę i będziesz wiedział jak to się stało.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   p.zyga 

• Auto:Megane II ph II
  • Silnik:1.6 16v
  • Przebieg (tys.km):32

Napisano 07 wrzesień 2011 - 12:48

Nie chce być złośliwy ,ale z racji wykonywanego zawodu mam kontakt z opiniami rzeczoznawców i ich obiektywnośc jest mocno naciągana w strone płacącego za usługę.Do tej pory widziałem tylko jedną opinie obiektywną aż do bólu- klienta oczywiście,który sie mocno zdziwił za co zapłacił :angry: Wracając do tematu ;ja w poprzedniej megance-1.5 dci miałem także przygode z prądami : raz wiązka od klimy się stopiła i w momencie załączenia klimy auto szarpało i następnie gasło, i drugi raz miałem zwarcie w sterowniku -cały czas byly włączone światła mijania aż do wyładowania aku.
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1