Michał 321 Opublikowano 22 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 Witam. Jestem nowy na forum Obecnie posiadam Clio II z którego jestem bardzo zadowolony. Planuję na wiosnę zakup większego auta. Wybór padł na Scenika z roku ok. 2000, silnik 1.6 16v, koniecznie z klima. Chyba wybiorę coś z importu ale jeszcze nie wiem. Jak uważacie, czy kwota 19 tys. pln wystarczy na zakup zadbanego i bezwypadkowego auta łącznie z zarejestrowaniem? Oglądałem już kilka sztuk na giełdzie i przyznam że wszystkie były kombinowane lub bardzo zużyte. Jak wygląda trwałość tylnego zawieszenia? Ile wytrzymuje belka? i co jeśli chodzi o tapicerkę, po jakim przebiegu zaczyna trzeszczeć, i przede wszystkim czy szukać auta sprowadzonego, sprowadzić samemu czy może najlepiej kupić krajowe? Pozdrawiam i dzieki za odzew Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Z mojej strony mogę Ci powiedzieć ,że jest to autko rodzinne i bardzo przez to wygodne.Wszak Scenic był prekursorem mini-vanów to i na przełomie lat poprawili słabe strony układu jezdnego i napędowego. Jeśli znajdziesz zadbany i bez wypadkowy egzemplarz to na pewno będziesz zadowolony(będzie Ci ciężko bo te autka to jak świeże bułeczki). Sam mam scenica z tego roku i musiałem się troszkę nabiegać by kupić w dobrym stanie a i tak trzeba było trochę zainwestować by cieszył oko Życzę udanego zakupu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawalek_edukacyjny Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Jako, że Megane i Scenic to rodzeństwo także jeśli chodzi o wnętrze to mam Megane z 97 i 98r i nic w nich nie skrzypi. Autka mają odpowiednio 135tys i 123tys przebiegu. Reszta nie wiem także musisz poczekać na kolejne wypowiedzi. Jeśli chodzi o zniszczone auta to fakt. Widziałem kilka w komisach i nie prezentują się za ciekawie. Musisz cierpliwie i wytrwale szukać zadbanego egzemplarza. Na dowód tego, że takie istnieją pooglądaj w odpowiednim dziale Scenic-i użytkowników forum Chociażby Tomika, do którego link ma w podpisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coolesh Opublikowano 24 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2008 siemanko. Jeśli masz kogoś zaufanego kto pomoże i z kim nie boisz się jechać to wybierz się do niemiec albo holandii i ściągnij coś - zaoszczędzisz kupę kasy, wybierzesz coś przyzwoitego i będziesz miał pewność ze nikt nie cofnie licznika. Poza tym "tam" mają inne drogi, więc zawieszenie będzie lepsze i silnik powinien być zadbany bo kultura jazdy rowniez inna. Krajowe.... hmm..... cześć ludzi mowi "bo to z polskiego salonu" ale ja nie widzę w tym zalet patrząc na niechlujstwo i mierną kulturę naszych kierowców o drogach nie wspominając. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bblack Opublikowano 26 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2008 ... Wybór padł na Scenika z roku ok. 2000, silnik 1.6 16v, koniecznie z klima. Chyba wybiorę coś z importu ale jeszcze nie wiem. Jak uważacie, czy kwota 19 tys. pln wystarczy na zakup zadbanego i bezwypadkowego auta łącznie z zarejestrowaniem?... Napewno wystarczy na sprowadzenie takiego auta.Nawet w Niemczech można znaleźć czasami piękną sztukę.Belgia, Holandia ma za to większy wybór diesli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał 321 Opublikowano 27 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 Dzieki za odzew. Mam z kim pojechać, tzn. ktoś z rodziny był już 4x po autka dla siebie i za każdym razem przywiózł coś fajnego. Pytanie tylko ile zaoszczędze w porównaniu do takiego kupionego w Polsce po sprowadzeniu przez handlarza? :-? aha, i od kiedy jest montowane ESP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coolesh Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 esp to wariant wyposażenia, nie wiem czy reno zaczęło montować we wszystkich w standardzie. Wydaje mi sie ze nie. Ile zaoszczedzisz? Zapytaj tej osoby co była 4x. Mi wydaje sie ze ze 20-30 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sasza Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 Nie ważne czy oszczędzisz czy kupisz w tej samej cenie co w Polsce ale masz za to pewność co do stanu technicznego. W Niemczech nikt nie oszczędza na serwisach bo w przeciwnym razie nie dostanie badania TUV. Wiem, bo już nie raz sprowadzałem sobie samochody z za zachodniej granicy. Sam ostatnio dużo rozglądałem sie w Polsce za Scenic'iem i powiem że ogłoszeń jest multum ale same (...) :-/ Poszukałem w niemcowni i w końcu znalazłem fajny egzemplarz Ale sie rozgadałem ;-) . Co do ESP to były w serii chyba po 2001, gdześ to czytałem i z resztą potwierdza sie to w ogłoszeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rambos88 Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 Tak w Polsce jak i w Niemczech dobre auto musi kosztować :-( . A tak zwane okazje zdarzają się bardzo rzadko (bo dobre auto zostaje często w rodzinie lub u znajomych). A reszte kupują handlarze. Znajomy cztery dni jeźdźił po Niemczech i nic nie kupił , (choć wcześniej znalazł w internecie niby super autko po pieniądzach od tzw niemca). A na miejscu syf. Nasi zachodni sąsiedzi też kombinują ,cofają liczniki itp. Oczywiście nie można uogólniać ale często tak bywa. Moim zdaniem w Polsce jest na tyle ofert że przy odrobinie szczęścia i cierpliwości można kupić niezłe autko za przyzwoite pieniądze. Ja sam szukałem swojego Scenica 6 miesięcy (nie spieszyłem się bo miałem inne auto) I kupiłem 20 km od domu. Też szukałem 1.6 16v a kupiłem 2.0 16v i teraz już bym się nie zamienił na 1.6. No ale decyzja należy do Ciebie. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARKOM Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 fakt ja tez kupiłem na miejscu zadbane i pewne autko,salonowy i 2 włascicieli z czego 2 to dobry znajomy i byłem pewien co do eksploatacji auta.Kiedys byłem w niemcowni tez po autko ze znajomym i przyjechałem z niczym.Kombinują wszędzie z autkami nasi i niemcy :shock: słuchając wypowiedzi handlarzy to w niemczech tylko same dziadki smigają co nie oznacza ze faktycznie auta są tam w lepszych warunkach eksploatowane .Ciężko doradzić :roll: wiadomo ze u nas kupisz troszke drożej ale i za granicą dobrego auta nikt za pare groszy tez nie odda 8-) takie moje skromne zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bblack Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 Tak w Polsce jak i w Niemczech dobre auto musi kosztować :-( . A tak zwane okazje zdarzają się bardzo rzadko... To prawda.Zeby kupić dobre auto to albo : 1/ musisz znaleźć okazję, albo 2/ mieć kogoś z rodziny , znajomych na miejscu, albo 3/ kupować w jednym miejscu, od dawna, dużo samochodów i wtedy nikt nie będzie robił cię w konia bo jesteś stały klient. Ja po mojego scenica jechałem ponad 1500km.Na szczęście moja siostra sprawdziła go wcześniej w serwisie ( wizyta kosztowała prawie 250 euro) ale było warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Lca Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 ja ostatnio ściągnąłem scenica 2001 rok 1.9dci oryginalny przebieg 188tys, pełne wyposażenie,aluski nawet telefon ma i wyszedł 19500zł,a wziąłem go spod domu od niemca. Już sprzedany;) Nie lepiej Ci kupić diesla?? Jak jeździłem nim po mieście to ok 7,5 litra pali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudlaty Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 Ja kupiłem w Polsce a dokładnie w Będzinie przez komis a od nich już 3-cie autko mam i nie nadziałem się jeszcze I właściciel a auto wyszło mnie 17.000.Nie wiem czy można podać linka bo byłaby to reklama firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał 321 Opublikowano 30 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 na allegro wystawiane są ciągle praktycznie te same sztuki :evil: diesla nie kupie bo boję się common raila a do 1.6 bede chcial zalozyc LPG no cóż, jako że mi się nie spieszy wybiorę sie chyba do dojczlandii i moze trafi sie cos fajnego, pewnie bede szukał pol roku dzieki wszystkim za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sasza Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Pewnie że i w niemcowni też oszukują, dlatego ja zawsze szukam ogłoszeń od osób prywatnych. Oni Cie nie oszukają i oprócz pełnej historii serwisowej dadzą jeszcze koła zimowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi