magand Opublikowano 17 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 Witam wszystkich kupilem 2 mce temu Megane RT 96r silnik 1,6 i nie wiem co jest nie tak nie znam sie jeszcze na tym samochodzie dlatego pytam. Otóż po odpaleniu silnika wskażnik temp podswietla sie i jest na górze ale chwilka nawet nie minuta podświetlenie gaśnie a wskaźnik lata raz góra raz dół najcześciej wskazuje na dół. Czy ktoś wie co może być zepsute??Pomóżcie co jest nie tak. Dodam że Megi ma bardzo słabe ogrzewanie czy to może miec wpływ [Nazewnictwo tematow ! Nastepnym razem temat o nazwie "Pomocy" zostanie po prostu usuniety - Krzychu] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 17 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 Na początek: sprawdź termostat, poziom i stan płynu chłodzącego, czy się układ zapowietrza, czy wentylator się włącza i czy nie ma gdzieś wycieków. Może pompa wody już kiepsko pracuje, albo ślizga się na pasku. Powodów może być wiele. Trzeba po kolei je eliminować. A to że jest po odpaleniu na początku w górze to normalne bo ten wskaźnik ma dwie funkcje. Zaraz po odpaleniu (przez ok 30 sek) pokazuje poziom oleju w silniku. Potem gdy podświetlenie zaśnie wskazuje już temperaturę płynu chłodzącego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magand Opublikowano 17 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 wszystkie płyny mam w normie bo były wymieniane ale z ta pompą wody to trzeba sprawdzic z rana jak odpalam to wydaje dziwny dźwiek jakby wyła to tez moze być od tego?? jak jest rozgrzana to odpala normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 17 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 Sprawdź termostat, a najlepiej go wymień (koszt termostatu to ok. 20 zł). Być może termostat Ci się zawiesił i masz go otwartego cały czas, przez to silnik nie osiąga właściwej temperatury. Takie skoki temperatury są charakterystyczne dla uszkodzonej uszczelki pod głowicą. Nie dymi na biało? Płynu nie ubywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magand Opublikowano 18 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 żadnego płynu nie ubywa i nie dymi na biało jeżdże nia od stycznia i od tej pory zrobilem 10tys km nic sie nie dzieje oprócz słabego ogrzewania i skoków temp na liczniku i tak jest odkąd ja kupiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 18 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 słabego ogrzewania zapchana nagrzewnica? skoków temperatury wiatrak Ci się załącza? pompa dobrze Ci działa? układ sie nie zapowietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 18 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 Slabe ogrzewanie to na bank zapowietrzona nagrzewnica. Skoki wskaznika wskazują na uszkodzenie czujnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 18 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 Skoki wskaznika wskazują na uszkodzenie czujnika. Aż za proste i na to nie wpadłem ;-) ale całkiem możliwe, że tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzEkCzEk Opublikowano 18 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 jesli chodzi o pompe wodna to raczej malo prawdopodobne ze sie slizga na pasku gdyz z tego co wiem jest napedzana paskiem rozrzadu, ja bym jeszcze zajrzal do termostatu to moze byc tez przyczyna slabego grzania a skoki temperatur to zapewne wina czujnika tego ktory jest na silniku z niego jest brana informacja do wskazowki temperatur silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi