Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Kupno laptopa.

kawalek_edukacyjny

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko Windows Vista Home Premium Sp1 64bit - szybkość/niezawodność/stabilność:

a) sterowniki? każdy producent laptopa z logiem vista posiada pełne wsparcie dla tego systemu, dla xp nie otrzymasz wsparcia technicznego ( np. HP ). Wszystkie urządzenia aparaty/kamery/mp3 itd działają bezproblemowo.

<ok> xp? po co kupować system który został wycofany ze sprzedaży?

c) 64bit? - 4Gb ram i wszystko jasne.

d) Vista? U mnie laptop nie był resetowany od jakiegoś miesiąca/dwóch i śmiga - zrób tak na xp.

Fakt - gry chodzą o jakieś 5% wolniej ale do zastosowań domowych internet/film/muzyka jest świetny - zamykam klapke laptopa, podpinam kabel hdmi do telewizora, odpalam Vista Media Center i pilotem od laptopa puszczam sobie muze/filmy/neta na ekranie telewizora.

Po więcej informacji zapraszam na http://forum.pclab.pl/ - ludzie jadący po viscie to osoby które system znają z "opowieści dziwnej treści" ( od znajomych ), lub osoby posiadające słaby sprzęt.

Jeśli koniecznie chcesz kupić poprzez sklep internetowy to tylko taki który ma siedzibę u Ciebie w mieście.

jeszcze www.notebookcheck.pl

szukaj czegoś z procesorem c2d min 2ghz, 3-4gb ram, duzym dyskiem i karta graf w okolicach 9600m gt - żebyś potem się nie denerwował, że ci filmy FULL HD 1080p ścinają

http://allegro.pl/item486510661_mocarz_ace...9600gt_win.html

ten jest dobry ale Acery maja bardzo nieprzyjemny w dotyku touchpad.

Zamówiłem laptopa z bateria 7200mAh dostalem z bateria 5400mAh, okazalo że pomylili sie na stronie. Serwis nie odpowiadał na maile. Do 9 dni mozna zwrócic zakupiony sprzęt bez żadnego ale, musza odebrac!

jesli laptop to bez żadnego windowsa, najlepszy linux lup dos którego mozna przeinstalowac.

Osobiscie polecam nowe acery i msi. Złego słowa nie można o nich powiedziec. stylistyka wykonczenie i cena.Odradzam HP z vista.

Polecam rozwazyc zakup laptopka z 17" matryca. Mniej sie grzeja i sa bardziej ciche kosztem mobilności. Moje 17'" głównie stoja w 1 miejscu rzadko sa ruszane. A w podróże tylko megii więć nie ma problemów z cieżarem.

Pozdrawiam

@Walec

to jest wypowiedź Billa G. apropo visty.

Sterowniki - fakt, sterowniki do lapka zawsze znajdziesz, ale już do peryferii wcale niekoniecznie. Nie mówię tu o Viście jako i Viście bo z tym wcale nie jest źle, ale o wersji 64 bitowej. Jest też XP 64 bit i jest na nim ten sam problem.

4 GB ramu - to prawda. Jedyny logiczny powód żeby zainstalować 64 bit. Ale już chyba bym wolał stracić te 700 czy 800 mega ;p albo po prostu kupić sobie 3 GB ;]

Co do długości między restartami - nie podniecaj się tak. <ok> To zależy od użytkownika. Kumpel z roku (studiuję informatykę) potrafił zarżnąć vistę w tydzień tak, że tylko format pomógł. Żaden problem. Inna sprawa że xp też można. Swojego czasu po miesiąc bez restartu osiągałem na pamiętnym 98 SE, teraz korzystam na lapku z XP, na stacjonarce z Server2003 i takie wyniki nie są niczym zaskakującym.

Dla mnie laptop jest narzędziem pracy. Targam go ze sobą w bardzo wiele miejsc, a co za tym idzie używam go w różnych miejscach. I najważniejsza dla mnie jest długość działania na baterii, a tutaj co byś nie zrobił, Vista przegrywa. No i apropo ramu - nie odczujesz tej straty 800 mega na XP 32 bit co Ci da Vista 64 bit, bo mniej więcej tyle więcej ramu więcej niż XP potrzebuje Vista żeby sensownie działać. :mrgreen:

kawalek_edukacy, opinie są różne. Na parametry nie patrzyłem, ale jedni mówią o Asusach że są świetne, inni że asus to tylko dobre płyty główne robi, a nie lapki. Sam mam w domu Asusa eee 9 cali z atomem i ssd - jestem zadowolony z niego. Mam też znajomych i nie narzekają. Ale powiedzmy sobie szczerze. Czy ktoś z nas zdecydował się na megankę, bo usłyszał, że francuskie auta są niezawodne na przykład? :mrgreen:

Z laptopem jak z autem. Musi spełniać oczekiwania właściciela, nie będziemy osobowym przewozić materiałów budowlanych na masową skalę, tak samo nie będziemy używać lapka do grania w najnowsze gry na full detalach. Nie to że się nie da - po prostu nie jest to wygodne. ;)

No i oczywiście, tak samo jak z autem, laptop musi się podobać. ;)

Sorry, ale prawie spadłem z krzesła. XD Sam Gates (nie w prost oczywiście) powiedział że vista jest porażką (mogę filmik wrzucić z wywiadu <ok> ), no a w dodatku 64 bit... 64 bity... wielki chwyt marketingowy w sumie jak na razie :mrgreen: mało jest oprogramowania które to wykorzystuje (w niektórych przypadkach oczywiscie daje poteżny wzrost wydajności ale są to specyficzne przypadki), no i prędzej zainstalowałbym wtedy linuxa. Sterowniki na 64 bit - TRAGEDIA :mrgreen:

fakt, vista 64bit to porazka, ale z drugiej strony, linux 64bit tez cierpi niestety na sporo problemow (mowie tutaj o debianie) - niespelnione zaleznosci w repo, ze sterownikami do grafiki tez bywaly problemy

No a linux jest niezbyt zdrowy dla dysków w laptopach, nie chce mi się szukać teraz na googlach artykułu więc możecie sami zerknąc albo zaufać mi że tak jest ;]

to byla prawda, ale tyczylo sie ktoregos poprzedniego wydania ubuntu,

teraz juz sprawa zalatwiona

Dino87, masz rację. Chyba ostatecznie wybiorę tego Asusa. Więcej ramu (hp - 3GB, Asus 4GB) i lepsza karta graficzna mnie przekonują tym bardziej jeśli chodzi o giery. Wiadomo, że za tą kasę miałbym o wiele lepszy PC, ale potrzebuję coś przenośnego co nie służyłoby mi tylko do pisania sprawozdań z laboratoriów w Wordzie <ok>

nie będziemy używać lapka do grania w najnowsze gry na full detalach. Nie to że się nie da - po prostu nie jest to wygodne

Wystarczy podpiąć jakiś projektor czy TV, pada i można grać :mrgreen:

Sam też nie jestem przekonany do Visty, ale co zrobić? Przemęczę się trochę i jak wyjdzie nowy system to się zmieni ;-)

Wybór bardzo dobry <ok> Też mam w planach na styczeń serię N50 Asusa :mrgreen:

Co do Visty - te same narzekania słyszałem jak wchodził XP (tak naprawdę dopiero po SP2 stał się dobry). Obecnie mam XP i Viste x64 ze względu na 4GB pamięci i powiem Wam, że po SP1 chodzi naprawdę dobrze i chyba wreszcie na stałe się przesiądę, a po SP2 będzie jeszcze lepiej ;-)

Jeśli chodzi o wykorzystanie 4 GB ramu to tak - vista 64bit to jedyna opcja. XP 64 bit po prostu odpada.

@Rumcajs: nie tylko ubuntu, problem jest z tym, że parkowanie głowicy zabija te dyski, a ciężko wogóle dojść gdzie i kto ten współczynnik zmienia >_<" . Trochę się z tym burdel po prostu zrobił, a każdy zwala na innego ten problem. No ale nie jestem na 100% pewien w tej chwili jak to wygląda, być może się z tym uporali.

A chodzi mi o to, że Vista sama z siebie się okazała porażką. Na dodatek często wpychaną na siłę. Miałem (nie)przyjemność widzieć lapka który miał Vistę preinstalowaną i 512 ramu... smutne to było. ;P

Vistę porównałbym do pamiętnego Me <ok> ja zaczekam na 'siódemkę' :mrgreen:

@kawalek_edukacy

Ja bym Ci proponował w takim przypadku coś w stylu Asus eee jako przenośny komp do notowania i do tego kupić sobie maszynkę do grania. :mrgreen:

Za 3300 zł jesteś to w stanie spokojnie zrobić. ;) No chyba, że w gre wchodzi brak miejsca (akademik, małe mieszkanie, lub po prostu niechęć do zagracania pokoju kompem), wtedy laptop o większych parametrach, względnie większej matrycy ma sens. ale noszenie ze sobą więcej niż 15'' może zmęczyć. ;)

Nie będę go brał na pielgrzymkę do Częstochowy także, jak będzie cięższy niż przeciętny to się nic nie stanie.. W domu jest jeden PC (staaary i coraz mniej jary), z którego piszę właśnie i szkoda zagracać mieszkanie kolejnym..

Studiuję w Gliwicach i mam tam rodzinkę, także czasami u nich zostaje na noc i się cholernie nudzę, także w tej sytuacji taki laptop się przyda <ok>

Kupowałem w notebooki.pl Lenovo, wybrałem ten sklep bo ceny mają dobre a i możliwy był odbiór osobisty (bez żadnej opłaty). Z serwisem to spoko bo oni tylko stęplują kartę gwarancyjną i wystawiają rachunek - serwis o nic więcej nie pyta. Tak się składa że ten laptop się zepsuł, wymienili wszystko oprócz dysku i obudowy ;-) ale działa ok. po naprawie.

Co do nowego lapka pomyśl o tym LINK a tu dokładniejszy opis na stronie producentaamsung.com/pl/consumer/detail/detail.do?group=computersperipherals&type=ultramobilepc&subtype=rseries&model_cd=NP-R560-AS02PL"]LINK

Ja bym nie ryzykował z samsungiem....

Ja bym się nie bał Samsunga, w telewizorach są liderem, generalnie mocno siedzą w elektronice. Na stronie CHIPa jest ładny ranking, ten model zajął 3 miejsce w kategorii power i również 3 w kategorii econo, czyli którtko mówiąc dobry i tani. Wystarczy zobaczyć ceny 3 pierwszych i czwartego samsunga.

Asus jest niezły w płytach głównych do PC ale o ich laptopach słyszałem różne opinie, nie zawsze dobre.