kedar37 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Witam wszystkich forumowiczów! Mam następujący problem. Od zakupu mojej megane (2 i pół roku temu) słyszalny jest dziwny odgłos z okolicy rozrządu i paska wieloklinowego, trudny do określenia, coś jak huczenie łożyska, gwizd, czy brzęczenie. Nie jest on słyszany ciągle, zmienia się wraz z prędkością obrotową silnika, najbardziej dokuczliwy w okolicach 2000 obr/min. Na początku myślałem że "ten typ tak ma", ale z moich obserwacji innych podobnych silników wynika, że jednak nie. W tym roku wymieniłem kompletny rozrząd (bez pompy wody, bo nie jest ona napędzana paskiem rozrządu) i myślałem, że ten irytujący dźwięk ustąpi - jednak nie! Nie mam już pomysłu co to może być. Może mieliście podobne przypadki albo wiecie co to może być. Nie chce wymieniać wszystkiego po kolei metodą prób i błędów, a w mojej okolicy nie spotkałem mechanika, który jednoznacznie zdiagnozowałby mój problem. Liczę na Waszą pomoc i czekam na wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal509 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Witaj!! A może jest to poducha pod silnikiem? Poruszaj silnikiem jak będzie wyłączony. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Może też być napinacz paska wieloklinowego lub jego rolka (ta na dole) Jeśli chodzi o napinacz to wydaje bardziej taki furkoczący dźwięk natomiast rolka może huczeć (głośna praca).Rozrząd raczej bym odpuścił ,tym bardziej,że go wymieniłeś-no chyba,że nie wymieniono rolek i napinacza ;-) A tylko same paski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedar37 Opublikowano 29 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 rolka może huczeć (głośna praca). O jaką rolkę dokładnie chodzi? Nie jestem zbyt biegły w mechanice, a super by było zobaczyć ją na fotce, jeśli jest taka możliwość. Wymieniałem napinacz paska wieloklinowego a także rolkę ze sprzęgiełkiem na alternatorze, więc to raczej nie będzie to, a rodzaj dźwięku bardziej przypomina zużyte łożysko, choć nie jestem pewny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Jest jeszcze rolka na dole,nie zrobię fotki bo nie ma tam dojścia . Jest to rolka po której pasek wraca na kolejne koło pasowe . Musisz wejść pod autko zobaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedar37 Opublikowano 29 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Ok. Chyba zacznę od tego. Właśnie zajrzałem pod spód i ta rolka na pewno nie była wymieniana. Dziękuję za okazaną pomoc. Być może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? [ Dodano: 2009-01-08, 19:04 ] Problem rozwiązany, dzisiaj przy okazji wymiany paska wielorowkowego mechanik zlokalizował to dziwne buczenie. Pochodziło od kółka pasowego, tego na dole. Tomik 1970 dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi