harmond Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 witam . :) od jakiegoś czasu zauważyłem że silnik w mojej renacie 1,6 e 90KM 98r.coś jakby osłabł. eksploatuję go tak jak zawsze paliwo z jednej stacji ,a ona normalnie nie ma siły! co może by powodem, albo co jest najczęstszym powodem takiego spadku mocy. czy to może byc wina świec? nie wymieniałem ich odkąd ją kupiłem tj.2 lata a poprzedni właściciel też nie wiem kiedy to robił,czy w ogóle zmieniał? proszę o jakiąś mądrą radę. pozdro wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userek Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 ja bym zaczął od wymiany filtrów w takim przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 świece powinny być wymieniane chyba co 40.000km może Ci np rozrząd przeskoczył? nie pali Ci więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomberson Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Siemka. Gość ostatnio w serwisie nawijał Kolesiowi, że spadek mocy może być spowodowany awaryjnymi cewkami zapłonowymi (produkcji sagem). Może to to:) Pozdro. :-> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 spadek mocy może być spowodowany awaryjnymi cewkami zapłonowymi to by Ci na 3 gary chodził... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 albo na 3.5gara! serio gadam, cewka moze dawac iskre na 1 lub 2 gary mniej wiecej jak totolotek. w druga strone wykonczenia: dwa gary moga pasc, ale po odpieciu jednej fajki, drugi gar zaczyna chodzic (przypadek kumpla) - cewka ma mocy tylko na ledwo jeden gar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 23 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 może Ci np rozrząd przeskoczył? nie pali Ci więcej? Gdyby przeskoczyl Ci rozrzad, to oprocz spadku mocy, powinienes slyszec zupelnie inny dzwiek pracy silnika, charakterystyczny dla diesli a nie dla silnika benzynowego. Przynajmniej ja tak mialem jak mi zle rozrzad zalozyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evo Opublikowano 23 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 Świece dobrzy mechanicy zalecają wymieniać nawet częsciej niz 40 tkm, nawet co roku lub co 15 tkm. A może cos z cylindrami, może nie wszystkie pracują jak należy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gubcio Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 bronius,WItam mam problem z meganką 1,6 16v Silnik nie ma mocy pali jak smok ...... napisałeś że może to być wina przestawionego rozrządu ... czy są to właśnie takie objawy ?? Może napomnę że jak kupowałem ten samochód było ok .. później wymieniłem rozrząd w ASO i po jakoś po tem pojawiły się te problemy .. choć nie mogę tego zagwarantować ..... Mama może jeszcze jedno pytanie czy sprawdzenie czy to nie jest wina rozrządu wąże się z wymianą rozrządu ?? Acha może dodam że mój ojciec ma taki sam silnik i jego działa jak błyskawica... średnie spalanie to ponad 9 litrów , u mojego ojca to 7,2 litra. Silnik działa głośno i nie ma mocy czasami przyciskam pedał gazu do deski i poza głośną pracą prawie nic to nie daje.. generalnie silnik jakoś dziwnie mruczy szczególnie po dodaniu gazu. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 polecam ten temat oraz na przyszłość używanie szukajki a co do przestawionego rozrządu to: -spadek obrotów i brak mocy -chodzi jak traktor -dużo pali i się dławi -kłopoty z odpalaniem bardzo często rozrząd przeskakuje przy zapalaniu na pych i przy bardzo ostrej i gwałtownej redukcji poza tym sprawdź stan filtrów, sondy lambda, cewek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi