Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Renault KOLEOS 2.0 dCi

pizza

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyż ponieważ mój Scenic II domagał się natrętnie wymiany oleju oraz przeglądu po 2 latach od kupna udałem się dzisiaj do serwisu. W ramach czekania na wykonanie zleconego zadania przez ział mechaniczny udałem się do salonu i poprosiłem o przejażdżkę takim oto pojazdem:

dsc01133pu9.th.jpg

Jako że samochodzik całą noc spędził pod chmurką wyglądał tak:

dsc01131jz6.th.jpg

ale nie prostestował przy odpalaniu. Łomotu diesla nie było słychać (piszę o łomocie bo ja jestem dzieckiem silników benzynowych :) )

Wnętrze przyjemne, wygodne fotele, mimo mojego wzrostu spokojnie mieściłem się bez cofania fotela na maksimum. Przebieg jeżdżonego egzemplarza to 16700km. W wyposażeniu m. in. tempomat, czujniki parkowania z przodu i z tyłu, automatyczną dwustrefową klimatyzację i kupę innych gadżetów.

dsc01132iu5.th.jpg

Prowadził się całkiem przyjemnie po asfalcie, ale mnie bardziej nurtowało jak taki pojazd spisze się poza asfaltem. Znalazłem wjazd w leśne dróżki i pomknąłem nimi doceniając stały napęd 4x4 z możliwością zablokowania centralnego mechanizmu różnicowego.

dsc01133pu9.th.jpg

co dało mi sporą radochę. Trakcja w porównaniu z moim Scenikiem wspaniała w takich warunkach. Dokonywałem także prób wydostania się z nieubitego śniegu, ale dokumentacji z tego już nie robiłem, termometr wewnątrz pokazywał mi -17 :mrgreen:

Z tyłu prezentuje się w taki sposób, czy ładnie to już kwestia gustu (jak dla mnie strasznie w stylu Megane III i Laguny III czyli tak nie do końca):

dsc01134xu6.th.jpg

Ale ma pewną ciekawostkę w kwestii dostępu do bagażnika: szyba z kawałkiem klapu otwiera się w górę, sporego rozmiaru burta opada w dół, czyli jadąc na narty mamy na czym zmienić buty (albo po prostu posiedzieć).

Trochę bałem się kicać nim po większych wertepach, ale jak na moje oko spore nierówności poprzeczne pokonuje bez protestów i skrobania spodem o podłoże.

dsc01135qz1.th.jpg

dsc01136qx2.th.jpg

Jak na półgodzinną przejażdżkę jestem zadowolony, ale postaram się wypożyczyć ten samochód bliżej końca roku na weekend celem dokładniejszego przyjrzenia się i poznania jego możliwości i niedociągnięć. Grunt że miałem kilka minut dobrej zabawy a to się liczy. Trochę osłodziło mi to konieczność uiszczenia opłaty za dokonany przegląd :mrgreen:

Terenówka toto nie jest ale do przepchania się przez kilka nierównych kawałków ziemi, zaśnieżonych duktów, czy nieco błotka (płytkiego) powinno się sprawdzić.