maly_man Opublikowano 23 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 Witam! Stała się tragedia. Któregoś dnia zabrakło gazu... Przełączyłem na benzynę i parę dni jeździłem. Aż tu nagle pewnego dnia zapaliłem, pochodziła i zgasła. Nie ma szans odpalić. Cyknąłem na gaz i odpaliła. Umówiłem się do serwisu na następny dzień. Niestety jak postała przez noc, to rano na gazie nie chciała zapalić. 2-3 sekundy chodziła i gasła. Na pewno była zimna. Po 20 minutach prób (już mnie serce bolało, ale jakoś musiałem zajechać do serwisu) odpaliła, zawiozłem do serwisu. Diagnoza - zatarła się pompa paliwa. Oryginał: 1348 złotych, zamiennik BOSCHA 500 + koszty wymiany 100. I tu moje pytania: 1. Jak myślicie, czy odpalanie na gazie może coś uszkodzić? 2. Co myślicie o cenie za naprawę? 3. Co zrobilibyście na moim miejscu? 4. Dlaczego pompa się zatarła, skoro zawsze mam paliwo w baku i to nie 2-3 litry tylko więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 23 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 1. Co najwyżej reduktor gazu za jakiś czas będzie do regeneracji 2. Cena z kosmosu. Pompa z Allegro 250-300zł. Wymiana to raczej samodzielna, ale jak ktoś nie lubi, to 100 będzie ok. 3. Wymieniłbym pompę 4. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRACHU Opublikowano 24 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2007 paliwa w zbiorniku powinno być nie mniej niż 1/4 zbiornika czyli koło 20 litrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 24 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2007 Zasada nr 1.... nie jezdzic na rezerwie dluzej, niz do najblizszej stacji. Nic tez strasznego sie nie stało. Normalna awaria. Nie kupuj pompy w serwisie, bo Cie oskubią. Kup zamiennik i jak sie troche uprzesz, to sam wymienisz. I nie zwlekaj...zrób to natychmiast. Powodzenia. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 24 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2007 No i kup właściwą bo do takiego samego modelu z tego samego rocznika, miesiąca są różne, ale o tym się dowiesz dopiero jak wyjmiesz starą, bo nigdzie nie ma informacji (numeru) tylko na samej pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly_man Opublikowano 28 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 No i jednak pompa. Wymienili na zamiennik BOSCHA. Renia pali. Tylko zauważyłem taką ciekawostkę: przy hamowaniu i wrzucaniu na luz obroty (na LPG na benzynie nie sprawdzałem) spadają do około 500/m. Już wydaje się że silnik zgaśnie, ale za chwilę wracają na ok. 750. Macie też coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 28 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 Tak moze sie dziać, jezeli "parownik", /"reduktor"/ gazu nie jest ustawiony rownolegle do osi auta. Wtedy, przy hamowaniu siła odsrodkowa wygina membrane, a ta zaczyna odłączac dopływ gazu. Jak przestanie działać /ta siła :) / to wszystko wraca do normy. Sprawdz jak masz ustawiony reduktor gazu. Jezeli ukosnie, lub nawet w poprzek to popraw. Powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly_man Opublikowano 28 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 Masz rację. Słyszałem już o takich przypadkach (jeżdżę na LPG nie od dziś). Tylko, że w tym przypadku zauważyłem to dopiero po naprawie pompy paliwa. Wcześniej tego nie zaobserwowałem. A chyba nie myślisz, że w serwisie grzebali coś przy parowniku? :evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 28 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 Ale wiesz też, że pompa paliwa nie ma nic wspólnego z zasilaniem gazem, bo to zupełnie inny układ. Wymiana pompy nie moze wiec być tego przyczyną. Może masz ustawioną funkcje gazu na zbyt oszczędną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly_man Opublikowano 29 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 Może to byc też wina jakości gazu. Zawsze tankuję na BP, ale zdaje się że przerzucę się na ORLEN. Zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi