Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

EcoJazda

Ewusiek

Rekomendowane odpowiedzi

W takim razie moje dzisiejsze osiągnięcie wg komputera pokładowego do weryfikacji jutro na stacji beznynowej. Scenic IIphII 1,6 16V. Trasa: Warszawa Powsin(tankowanie do pełna)-Góra Kalwaria-Kozienice-Puławy-Kurów-Lublin-Piaski(obwodnica)-Rejowiec Fabryczny-Chełm-Lublin-Kurów-Żyrzyn-Puławy-Kozienice-Góra Kalwaria-dom.

Osiągnięte wyniki:

-łączny przebieg to 506,2km,

-zużyte 35,8l. beznyny Pb95 (wg komputera pokładowego),

-średnie spalanie 7,0l/100km (wg komputera pokładowego),

-pozostały zasięg: 312km (wg komputera pokładowego),

-średnia prędkość: 63,6 km/h (wg komputera pokładowego).

Jazda z dynamicznym rozpędzaniem, V bieg wrzucałem w okolicach 90 km/h, VI po osiągnięciu zamierzonej prędkości przelotowej 100-105km/h. Bez przyspieszania na VI biegu, jeżeli prędkość spadła poniżej 95 redukowałem do V i dopiero po ponownym rozpędzeniu wrzucałem VI. Odcinek od Kozienic do końca trasy w drodze powrotnej jechałem powoli (max. 90km/h)-wąska droga, kiepska widoczność, zmęczenie-więc nie chciałem ryzykować.

Osiągnięty wynik pokrywa się z przeciętnymi wskazaniami kompuyera z poprzednich tras zazwyczaj uzyskuję spalanie rzędu 7,3-7,6l/100km (wyższy wynik przy prędkościach autostradowych gdzie także staram się jechać w analogiczny sposób tylko wrzucenie VI biegu następuje później (przy wyższej prędkości).

Od razu uprzedzę sceptyków że osiągnąłem niską średnią. Odkąd mam możliwość monitorowania przeciętnej prędkości na komputerku (czyli od zakupu samochodu) widzę że opisywane w tym wątku pędkości przeciętne ok. 100km/h są mozliwe jedynie na autostradach, lub jeżeli jedzie się olewając totalnie wszystkie przepisy na zwykłych drogach. Zwalniając w miejscowościach do 70-80km/h przeciętne wskazanie drastycznie spada. Moje rekordowe osiągnięcie miało miejsce w ubiegłym roku na autostradzie Wrocław-Katowice na odcinku od stacji benzynowej (chyba Lotos) przy zjeździe na Prószków do zjazdu na Pyskowice/Strzelce Opolskie (przez Górę Św. Anny). Po zatankowaniu i skasowaniu wskazań komputera prędkość przeciętna na tym odcinku wyniosła ok. 118-120 km/h mimo prób utrzymywania licznikowego 140 km/h. Każde odpuszczenie gazu za trochę wolniej jadącym poprzednikiem do momentu zwolnienia pasa skutkowało spadkiem wskazania przeciętnego. Po zjeździe z tego odcinka w stronę Pyskowic i dalszej drogi przez m. in. Tworóg, Lubliniec do Częstochowy wartość spadła do mniej więcej połowy :mrgreen:

Realną prędkością przeciętną uzyskiwaną na drogach w Polsce jest wartość ok. 70 km/h ale zazwyczaj jest niższa (wyliczane przez kilka osób z innego forum motoryzacyjnego przy założeniu trzymania się przepisów z nadwyżką 10 km/h).

Kluczem do ekonomicznej jazdy jest utrzymywanie w miarę możliwości równej prędkości, odpowiednie redukcje do przyspieszania, utrzymywanie prędkości obrotowej silnika w optymalnym zakresie wydajności. W moim przypadku na wspomnianej wyżej trasie autostradowej kiedy rok wcześniej tam jechałem i nie redukowałem biegów do przyspieszania przeciętne spalanie było o ok. 1l/100km wyższe.

Przy czym korzystając z okazji tak jak pisał Gojgien staram się samochód (i siebie także ;D) porządnie przegonić przez kilka kilometrów. Jednak na dłuższą metę jazda z prędkościami kosmicznymi (ponad 140km/h na autostradzie) męczy mnie nieprzeciętnie. A deptanie na zwykłych drogach ile wlezie nie ma sensu z punktu widzenia czasu przejazdu, ryzyka i docelowego wymęczenia kierowcy.

P.S. Wynik spalania potwierdzony, podczas tankowania weszło o 0,3l więcej niż wskazywał komputer.

• 2 lata później...