Partner Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 Mam kilka pytań odnośnie automatycznej skrzyni biegów: Od dwóch dni( temp. Około – 10) po odpaleniu auta świeci się kontrolka skrzyni, po ponownym uruchomieniu auta już się nie świeci. Innych objawów brak. Co może być przyczyną? Kiedy wymienia się olej w automacie 1, 9 Dti mam 160 tys. Jakiś przybliżony koszt wymiany? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelli Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 1. Sprawdź poziom oleju w skrzyni. 2. Najlepiej wymień go - koszt oleju ok. 120 PLN (może trochę więcej + wymiana zalezy gdzie zrobisz Olej w automacie - to PODSTAWA !!!! Pamiętaj o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Partner Opublikowano 15 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 OK - a sprawdzenie to jest jakiś bagnecik czy tylko serwis pozostaje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelli Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Przynajmniej u mnie jest lipa.... nie pomyśleli o tym Panowie inżynierowie Od spodu jest śruba od "syfonu" - jak lepkko odkręcisz śrubę i wyleci olej to jest OK - ja nie to masz problem. Nie jest to zbyt wygodne ale tak niestety się to robi. Jak jest u Ciebie - nie wiem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Partner Opublikowano 15 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 ok dzięki - wymiana oleju nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarciu1111 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 sprawdz wszystkie kostki (połączenia elektryczne) dochodzące do skrzyni. poziom oleju sprawdzasz na odpalonym silniku, dzwignia w pozycji bodajrze N schodzisz do kanału odkręcasz korek ,sprawdzasz ewentualnie dolewach. chodzi o to ze układ wtedy jest napełniony przez pompe jest tak zwany obieg . wymiana oleju równierz powinna odbyć sie przy uruchomionym silniku,nie chce mi sie za bardzo opisywać jesli bedziesz zainterenowany napisz. chodzi o to ze spuszczając i zalewając nowy całego nie wymienisz. przy twoim przebiegu stawiał bym na połaczenia elektryczne nie zaszkodzi podpiąć sie pod kompa moze być wadliwy jakiś elektrozawór, jezdząc z tym mozesz coś wiecej uszkodzić. to bardzo zmyslny ale zarazem delikatny mechanizm a jesli francuski na dodatek to chyba nie musze kończyć. pozdro Błagam, zacznij po naszemu pisać bo nie idzie ciebie się zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Partner Opublikowano 18 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 Wymiana oleju w tym tygodniu. Może i pod kompa podepnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarciu1111 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 tylko zwróć uwage czy wymieni ci tylko spuszczając stary i nalewając nowy. wtedy wymiania nawet nie 50% oleju zalezy od budowy skrzyni . pozostaje w kanałach sprzęgle w chlodnicy i węzach. poprawna wymiana odkrecasz powrót z chłodnicy oleju i odpalasz na chwile auto w pozycji N zlatuje brudny tym samym dolewasz na jego miejsce nowy i tak do puki nie zacznie lecieć czysty. pózniej wachlujesz biegami i robisz kontrole poziomu na N. wątpie aby komuś chciało sie to robić.http://www.automat.pl/pdf/statidyn.pdf wiec lepiej przy twoim przebiegu sprawdz poziom i ewentualnie dolej. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Partner Opublikowano 20 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Kurcze dzięki za rady, ale Renatkę oddam znajomemu z Reno i tam ma się nią zaopiekować. Mam nadzieję, że uczyni to zgodnie z zasadami. Bo jak na razie to bardzo wdzięczne autko. Tylko 2 razy w temp poniżej – 10 zaświeciła się ta kontrolka. A wymiana oleju to jednak podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi