Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Zwarłem +akumulatora z silnikiem. Auto nie od

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Podczas wymiany termostatu oświetlałem komorę silnika lampą warsztatową. Lampa zsunęła się i jej metalowa obudowa na sekundę zwarła + akumulatora z uchem przymocowanym do głowicy silnika. Był mały błysk, ale nic nie śmierdziało.

Po zmontowaniu wszystkich elementów chciałem uruchomic silnik. Niestety zobaczyłem tylko palące sie kontrolki - żółtą komputara i czerwoną servis. Rozrusznik kręci, lecz silnik nie zapala. Pozostałe obwody pracuą.

Czy jest to efekt zablokowania immobilajzera? Przepalony bezpiecznik, a może błąd, który zapisał komputer i odcina paliwo. Może ktoś miał już podobną przygodę? Wystarczy wypiąć akumulator by zresetować błąd, czy czeka mnie wycieczka do ASO?

Serdecznie dziękuję za wszystkie informacje.

skoni

Scenic 1,9 dCi - 2000r

Cóż mogę powiedzieć - bardzo dziękuję za trafne info. Wcześniej odłączałem akumulator na 1-2 minuty. Pompa paliwa pracowała, ale nie pomagało. Po twojej Prezes informacji sprawdziłem wszystkie bezpieczniki w gniazdach i wyjmując je. Odnalazłem włącznik stukowy - zazwyczaj jest gdzieś w kabinie, bagażniku. U mnie (myślę że to jest to) odnalazłem go w komorze silnika, między zbiornikiem wyrównawczym i zbiornikiem płynu hamulcowego - taki bajer z przewodami i czerwonym, gumowym przyciskiem od góry. Wcisnąłem to profilaktycznie. Aku też wypiąłem na 3 godz. Po włączeniu obwodu przekręciłem kluczyk - kontrolki błędu się paliły - jednak po uruchomieniu zapłonu silnik bez problemu zaskoczył. Przy kolejnej próbie silnik odpalał bez problemu, a kontrolki komputera i service już się więcej nie zapalały.

Jestem przekonany, że pozwoliliście mi zaoszczędzić kilka stówek, które pewnie zostawił bym w ASO. Tam przecież muszą mieć na polbruk i te flagi przed wejściem ;-)

Jeszcze raz ogromne dzięki :mrgreen: