Danielossss Opublikowano 27 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 Poczytałem troszeczkę wcześniejsze problemy i nie nasunęły mi się żadne konkretne wnioski. Opis problemu: podczas ruszania i skręconych kołach (im mocniej skręcone tym głośniejszy efekt) słychać z układu kierowniczego terkotanie (pukanie, przeskakiwanie). Pół roku temu efekt taki występował tylko przy skręcie w lewo, ale teraz już występuje zawsze (czy w lewo czy w prawo). Mam pytanie dla znawców tematu: 1. Jak zdiagnozować na parkingu (lewarek) co dokładnie jest do naprawy (wymiany- regeneracji)- czy zostaje tylko warsztat? 2. Ile może kosztować zabawa z doprowadzeniem tego do porządku? 3. Czy można to naprawić poza warsztatem? Wstępnie obstawiam przeguby, półosie (ale w tych konkretnie sprawach brakuje mi doświadczenia)- chodzi o diagnostykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 27 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 mogą to być przeguby na półosiach lub zużyte łożyska mcphersonów (ostatnio to przerabiałem - 30zł/szt snr - i to po przebiegu 94 kkm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 27 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 Tylko jak sprawdzić co jest do wymiany- naprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 27 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 Kolega mial takie cos w Nissanie Micra, i byl to przegub. Z tego co wiem to naprawial (wymienial) to sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 27 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 Danieloooos??? to na bank będzie przegub, lub przeguby zlokalizuj z której strony ci terkocze i wymień. Acha w naszych samochodach nie wymienia się samego przegubu jak w szmelcwagenie i temu podobnym tylko całą półoś. jeżeli masz abs to lepiej oddaj autko do warsztatu (niech oni się wkurzają z pierścieniem), jak nie masz to pod blokiem jakieś 2-3 godzinki na lewarku Co do oleju ze skrzyni to pod blokiem uważaj na straż miejską bo za to jest od 100-500 (ochrona środowiska) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 27 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 pamiętaj, żeby najpierw olej ze skrzyni spuścić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 7 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 Chciałem odświeżyć stary wątek, który nosił temat "Terkotanie przy ruszaniu i skręconej kierownicy MI PHII". Przeguby na półosiach już płoszą przechodniów ze skrzyżowań więc postanowiłem wymienić w tym miesiącu obydwie półosie. Produkty jakiej marki polecicie? Na alledrogo z nowych półosi są firmy ExpertLine i Metelli. Ceny około 200- 300 zł. http://www.allegro.pl/item264498994_nowa_f...megane_99_.html http://www.allegro.pl/item265804411_polos_...enic_nowa_.html Przekładał ktoś pierścień ABS ze starej półosi na nową? Słyszałem, że lubi pęknąć. Trochę kaski pójdzie przed gwiazdką (wymieniam przy okazji też olej w skrzyni, który pracuje już prawie 180 kkm), ale dawno w auto nie inwestowałem. Ach ta eksploatacja ;-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ProximaSS Opublikowano 12 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 co do oleju ze skrzyni wcale nie trzeba go spuszczać (chyba że robi się 2 strony jednocześnie) jak wiadomo półoś tylko z jednej strony włazi do skrzyni jak widać na manualu i jak się podniesie autko od strony kierowcy tak aby się dostać do śrub to olej na pewno ze skrzyni nie ucieknie (przerabiałem ten temat w clio ale z użyciem kanału i kanał to jest odpowiednie miejsce do robienia takowych robótek ręcznych jest wygodniej dojść do czegokolwiek) pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi