bojanpnf Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 witam.a wiec mam kilka problemów z moim autem. Odpala od kluczyka tylko w 45% zazwyczaj muszę dodać gazu zeby odpalił,ale na zimnym silniku jak już odpali to gaśnie jak wrzuci sie na luz:/ bez róznicy czy jade na gazie czy na benzynie.Jak silnik jest rozgrzany na benzynie dzieje sie to samo, ale na gazie jest juz lepiej bo nie gaśnie w trackie jazdy po wrzuceniu na luz. problem jest tez troche z obrotami na gazie. co to moze byc??macie jakies pomysly.?? czujnik położenia wału?? sonda lambda?? dodam tylko zenie znam sie zbytnio na mechanice:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaR3k Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 sprawdź świece przede wszystkim, filtry, przeczyść czujnik położenia wału [ Dodano: 2009-02-24, 15:16 ] i jeszcze silniczek krokowy możesz przeczyścić bo może powodować u Ciebie falowanie obrotów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bojanpnf Opublikowano 24 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 swiece wykluczam bo były wymieniane i nic nie wniosły do tego problemu,silniczek pomógł ale na falowanie obrotów na benzynie, ok sprawdze ten czujnik położenia wału jak go znajde:)moze jakies wskazówki gdzie on jest???Renault megane 1,6 1997 rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaR3k Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 bojanpnf, szukajka na forum i znajdziesz instrukcje gdzie jest i co z nim zrobić, jak czyścić. prawa strona silnika - po drugiej stronie od rozrządu - wchodzi w blok silnika, przykręcony dwiema śrubkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bojanpnf Opublikowano 24 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 ok dzieki znalazlem juz i zaraz zabiore sie do roboty:)tylko jeszcze musze poszukac jak i czym go wyczyscic. [ Dodano: 2009-02-24, 19:53 ] a jeszcze jedno:) jak to nie ten czujnik (jeszcze nie sprawdzalem)to jakie są jeszcze możliwosci??prosze o komentarz:) [ Dodano: 2009-02-24, 21:09 ] wiec tak .własnie wróciłem z garażu:)dobrałem sie do tego czujnika http://www.allegro.pl/item562720607_czujni...megane_1_4.html przeczyściłem szmatka i preparatem Multi super 5 bo był dosc mocno zabrudzony ale niestety to nic nie pomogło fakt odpalil od kluczyka ale przez pierwsze 2-3 sekundy dziwnie chodził silnik-nierówno (jak ciagnik )(wczesniej tez tak było tylko zapomnialem dodac)dodalem gazu i niby w miare ok,ale po wyjechaniu na droge i wrzuceniu na luz silnik zgasł,zauważylem ze czesciej sie tak dzieje gdy wrzucam na luz z wiekszych obrotów. hmmmm co jeszcze można sprawdzic samemu w domowym garazu bez wiekszych umiejetnosci mechanika samochodowego ;-) ?? lub co to moze jeszcze byc bo chcialbym wiedziec z jakimi kosztami musze sie liczyc :-| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remcio Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 Sprawdz czy gdzieś przy kolektorze nie bierze ci lewego powietrza. Ja tak miałem po zmianie silniczka krokowego i założeniu zaślepek przy kolektorze ( w moim przypadku) wszystkie problemy z obrotami ustały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bojanpnf Opublikowano 25 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 dzis obadalem miejsce przy kolektorze ale nic nie zauwazylem:P mialem nieszczelna obudowe filtra powietrza 3 sruby z czterech były nie dokrecone ale po poprawieniu nic sie nie zminiło:/ a co z tą sonda lambda??mozliwe ze to ona nawaliła?? ps.dodam tylko jeszcze ze tłumik koncowy ma wyprute bebechy ma to na cos wpływ?? a i jeszcze jak sie objawiaja zle wyregulowane zawory??moj silnik nie chodzi całkowicie równo czyli "rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr" tylko chodzi bardziej tak "trytrytrytrytrytry" :-P tylko teraz tez nie wiem czy jest to zwiazane z obrotami bo na benzynie tego "trytrytry" az tak bardzo nie słychac na gazie natomiast tak i na gazie spadaja obroty w odstepie okolo 5 sekund (mowa cały czas podczas postoju) [ Dodano: 2009-02-27, 15:51 ] dzis zmierzylem ten czyjnuk położenia wału i ma 245 ohm czyli dobry niby.... pozosatje teraz dalsze główkowanie co to jeszcze może byc:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi