polemnik Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 Witajcie. Megane I phI rocznik 97, przebieg 160.000 silnik 1.4energy Otóż dwa tygodnie zaglądając pod maske zauważyłem że nie ma oleju wogole na bagnecie o0 a dziwne, bo zawsze był.. No to dobra, dolałem. Dzisiaj sprawdzam olej znowu, zaglądam do silnika i znowu nie ma oleju. To już lekka przesada. Silnik nie dymi raczej, nie ma żadnych wycieków, ani nie widze plam pod silnikiem.. Co może być przyczyną? Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radi245 Opublikowano 6 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2009 płyn chłodniczy czysty bez plam?? jak odpalisz zimny silnik po nocy i depniesz go nie kopci ?? pierścienie, uszczelniacza prawdopodobnie remoncik silnika po odpaleniu nie szarpie zimnego silnika?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 6 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2009 ile dolałeś i w jakim odstępie czasu/kilometrów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polemnik Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 silnik przegrzany, wyciekł płyn chłodniczy, a wskazówka była w normie, no nie zauważyłem poprostu.. Kompresja spadła, wynosi: 13,8,7,13. Dzisiaj wlałem regenerator do silnika, zobaczymy czy coś da.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
distract Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 i co dalo cos? mam identyczny problem, bylem u mechanika to powiedzial, ze uszczelniacze pod glowica i pierscienie - remont koszt ok. 1 500 nie wiem czy jest sens tyle pakowac czy kupic nowy silnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macv6 Opublikowano 16 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2009 distract, za te pieniądze nie kupisz NO)WEGO silnika :D, a w używce po paru kilometrach może stać się to samo. Jak zainwestujesz w ten to przynajmniej będziesz miał pewnośc, że wszystko jest dobrze zrobione i jakiś czas wytrzyma. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucaseso Opublikowano 16 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2009 Wątpie czy wlanie regeneratora coś da... bo i niby co ma dać? Jak wypalone pierścienie i zawory i zapewne uszczelka pod głowicą też dziabnięta - tego się nie naprawi płynem. Popieram kolege lepiej wyremontować ten silnik niż latać za innym używanym i bawić sie w swapy:] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
distract Opublikowano 16 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2009 luzno, ale nie wiadomo jak Oni to zrobia:) prawda jest taka, ze mogę wyremontować silnik za te 1,500k i po kilku tygodniach znowu moze byc to samo. Myslę, ze to chyba zalezy od tego jak mocno caly silnik i poszczegolne podzespoly sa zdefektowane. Przebieg ma w sumie maly bo ledwie 160 000 no coz opcja z remontem wchodzi w gre, ale nie napisalem, ze za 1.500 zl kupie nowy silnik;P napisalem tylko, ze rozwazam taką możliwość, za ile? tego nie wiem moze ma ktos jakies stronki z ofertami tak do poogladania bo z tego co na allegro patrzylem to chodza po 4 000, 5 000zl. Nie wiem, mam dylemat czy olac wymiane calego silnika, wyremontowac go, pojezdzic jeszcze z rok i zmienic calosc:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Marcin Opublikowano 16 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2009 Za 700 go wyremontujesz jak nie mniej jak to zrobisz sam :D Głowice tylko zawieziesz do planowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
syndrom Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Tutaj na allegro znalazłem silniczek za 1200 :D http://moto.allegro.pl/item632626273_silni...ic_1_6_16v.html Sprawdzić go z mechanikiem, można odpalić i powinno być ok :D Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radi245 Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 prawdopodobnie masz wypaloną uszczelkę pomiędzy 2 a 3 gniazdem. A przyczyny mogą być 3: - przegrzanie silnika - spalanie stukowe - nadpalony grzybek zaworu Po sprawdzeniu na sucho kompresji trzeba jeszcze zrobić próbę olejową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi3737 Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Cięcie Odgrzewam temat. Mam wrazenie ze moja megi 1.6 16v bierze olej 99r PH2. Co to znaczy sprawdzic kompresje "na sucho" i zrobic "próba olejową"? Wydaje mi sie ze troche zaczął kopcić. Wypadałoby przypomnieć sobie regulamin forum z naciskiem na zasady pisowni i cytowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi