Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Co dziś zrobiłeś dla swojego autka?

tomek42007

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnimi czasy:

- Usunięcie rudej z paru miejsc i zabezpieczenie tychże.

- Poprawione mocowanie listwy plastikowej z oświetleniem na tylnej klapie + uszczelnienie silikonem. Po uszczelnieniu i solidnym przykręceniu (na śruby zamiast zatrzasków) wreszcie woda przestała zalewać środek klapy i oświetlenie rejestracji.

- Naprawiony zamek klapy. W kombi uważajcie na długość drutu łączącego zamek właściwy z zapadką, ja go niechcący wyprostowałem i musiałem otwierać od środka :mrgreen:

- Założone lusterka elektryczne + autorskie sterowanie zamiast joysticka.

- Naprawiona klima.

- Wymiana oleju i filtrów.

Miałem pojechać do myjni ale szkoda czasu i kasy, szczególnie jak auto stoi na zapiaszczonym zabłoconym parkingu :evil:

Wczoraj.Wymiana cylinderka hamulców prawego tylnego koła.Stary, chyba jeszcze oryginalny lukasa zaczął lać jak cholera.Awarie stwierdziłem jakiś czas temu przy malowaniu bębnów i zaopatrzyłem się w jedną sztukę, a po wczorajszych oględzinach stwierdziłem że drugi też do wymiany :-( .Tak że już wiem co będe robił na przyszłą sobotę :mrgreen:

Wczoraj złotymi ręcyma mechaników Renocar:

- naprawione klamki LP, PP (zacinały się)

- guziki HF na nich przy okazji + uszczelnienie (na miarę możliwości)

- naprawa wiązki klapy, co naprawiło HF na klapie <piwko>

- podświetlenie konsoli centralnej, panel nawiewu (se zgasło, se)

Niestety następne naprawy będą miały znacznie gorszy stosunek efektów do kosztów.

Do zrobienia mam trzecie światło stopu i kostkę za nim. Robocizna na godzinę, koszt nowej części masakra. Ze względu na zaprojektowaną przez Renault nieszczelność elementu i w konsekwencji nieuchronne gnicie - nie zdecyduję się na eksplorację szrotów za nim.

Mam jeszcze do zrobienia oświetlenie tablicy rejestracyjnej (jedno zgasło), jeśli ktoś ma możliwość zdobycia samego koszyka żarówki to bardzo proszę o info, bo jak usłyszałem cenę "standardowej procedury" to mi kolana zadrżały (zamawia się całą listwę z żarówkami, nielakierowaną więc jeszcze ta operacja dochodzi)

Wymiana pękniętej osłony przekładni kierowniczej + ustawienie zbieżności, robocizna 105 zł :-|

Uzupełnienie oleju w skrzyni biegów i wymiana wieszaków tylnego tłumika.

W końcu zdiagnozowane zostało postukiwanie pod autem - za nisko ustawiony tłumik.

Wymiana ośniedziałego kabelka przy czujniku wentylatora, wymiana spalonych diodek w podświetleniu pokręteł w konsoli środkowej, naprawa przekaźnika automatycznych świateł mijania, podłączenie zasilania CB pod akumulator.

nowe swiece BOSHA z platynową końcówką czy jakoś tak niby zalecane do gazu + filtr kabinowy + nowe lampy przednie + kompletne mycie samochodu <piwko>

a i doszło jeszcze coś a mianowicie moje autko zostało naznaczone :oops: czyli przykleiłem z tyłu na zderzaku i z przodu na masce naklejki forum :)