PIOTR79 Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Witam Mam pytanko czy ktoś wie jak zrobić samemu wyłącznik zapłonu w scenicu 2004r 1.6 16V?Czy jest taka możliwość i czy samemu można coś takiego zrobić czy trzeba jechać gdzieś na warsztat. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Najlepsze zabezpieczenia są wykonane samodzielne. Trzeba przeglądnąć schemat elektryczny poszukać przewodów odpowiedzialnych za "transmisję" newralgicznych elementów, pompa paliwa, czujnik położenia wału, sygnał na świece, rozrusznik. W odpowiednim miejscu to przeciąć i puścić do jakiegoś ukrytego wyłącznika/przełącznika. Możesz to wykonać w jakimś warsztacie (może o tym wiedzieć pól miasta) albo zrobić to samemu. Nie jest to wcale trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mih00 Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 To ja się podepnę pod temat z pytaniem, jak odetnę czujnik położenia wału i przykładowo zapomnę kliknąć przełącznika przed odpaleniem to nie będzie mi jakiś błędów w kompie zapisywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 będziesz miał, ale też nie odpalisz auta, a chyba o to chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIOTR79 Opublikowano 18 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Raczej właśnie chcialbym zrobić to samemu.Wcześniej miałem fiata siene i tam niebyło żadnych problemów żeby taki wyłącznik zrobić tylko że miałem schematy.A do scenica nie bardzo mogę znależć jakiś chemat .Chciałbym to zrobić poprzez pompe paliwową tak jak zrobiłem we fiacie.Jeśli by ktoś miał schemat elektryczny pompy paliwowej to będe bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Z pompą paliwową to cienki i oklepany pomysł. Wystarczy dać jej osobne zasilanie i auto zapali. Lepiej odciąć jakiś bardziej wyszukany obwód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dino87 Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 odciąć jakiś bardziej wyszukany obwód hamulce, trochę szkoda auta ale będą mieli niespodzianke (zanim ktoś mnie zbeszta, tak wiem, można by conajwyżej abs odciąć :) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Wystarczy dać jej osobne zasilanie i auto zapali. Jak się "rozetnie " przewody przy samej pompie to nie będzie to takie łatwe. PIOTR79, schemat leży sobie na FTP-ie i czeka aż go ściągniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIOTR79 Opublikowano 18 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Jak się "rozetnie " przewody przy samej pompie to nie będzie to takie łatwe.Przy samej pompie nie ma żadnych przewodów. Gniazdo zasilania pompy jest zintegrowane z jej obudową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Czepisz się!. Specjalnie rozetnie wstawiłem w cudzysłów, Przecież do gniazda trzeba włożyć jakąś wtyczkę, nie? Wyjmujesz wtyczkę i robisz przejściówkę na której dajesz wyłącznik. Oczywiście równie dobrze można to zrobić na panelu bezpieczników albo gdzieś na połączeniu kabli zasilających pompę. Moje rozwiązanie jest chyba najprostsze. Fakt trochę samochodu trzeba rozebrać :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Wyjmujesz wtyczkę i robisz przejściówkę na której dajesz wyłącznik.Nie rozumiemy się. Ty proponujesz rozcięcie zasilania na wiązce doprowadzającej zasilanie do pompy. Ja mówię, że złodziej tą wtyczkę z pompy wyjmie i swoimi kabelkami podłączy jej zasilamie.Ogólnie to chodzi mi o to, że odłączanie pompy jest najczęstszym sposobem uprzykrzenia pracy złodziejowi i on o tym dobrze wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Nie rozumiemy się Rozumiemy , rozumiemy, tylko powiedz mi jak szybko on się to tej pompy dostanie jeszcze w scenicu? Po za tym to i tak tylko gdybanie, coby było gdyby. W każdym samochodzie jest wiele miejsc które można "zabezpieczyć". Cała sprawa polega na tym żeby auta nie dało się uruchomić w ciągu 2-3 min Potem złodziej odpuści. A jak będą chcieli ukraść to ukradną i żadne alarmy i dodatkowe zabezpieczenia nie pomogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi