waflos Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Witam! Rozglądam się za autem - meganka w kombi no i mam dylemat: co wybrać? - LPG czy dieselka??? - jeżdzę ok 4000/mieś. Mam na oku Megane 2000r. 1,4 16V z sekwenkcyjnym LPG z klimką za 14500zł - opłaca się? - ile mi ona będzie palić gazu??? (miasto, a trasa). Myslałem też o dieslu tzn.: 1,9 turbina - Meganka lub Laguna - jest troche droższa ale może będzie bardziej ekonomiczna??? Proszę Was o opinie i porady. dzieki i pozdrawiam krzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Mam teraz Pb+LPG 1,6 16V, ale następnym autem będzie raczej coś na On. Jeździsz troszeczkę więc droższy samochód powinien Ci się szybko zwrócić. W LPG denerwuje mnie mała pojemność butli (częste wizyty w CPN). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medykmat Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 wg. mnie korzystniejszy zakup to diesel ale meganka. O lagunach słyszałem ze są awaryjne bynajmniej benzyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jesper22 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Mam meganke 1.4 Lpg, spalanie gazu wynosi na trasie około 7.0-7.3 na 100km Posiadam ją od roku i żadnych problemów, dzisiaj wymieniłem tylko filtr gazu. Gorąco polecam meganke z gazem tylko teraz nie wiadomo czy ceny gazu podskoczą. Z dieselem nie mam doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 1.4 to straszny muł, jak chcesz benzynę to minimum 1,6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoundWave Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 @jesper22: Na onet.pl byl niedawno artykul (chwile i sie zmyl), ze ceny gazu juz niedlugo podskocza o 20gr/litr. Nie wiem czy to jest prawda, przewidywali wtedy, ze litr gazu bedzie kosztowal srednio 2,10,-. Miejmy nadzieje, ze gaz zdrozeje a Pb stanieje :P @waflos: pamietaj, ze jak bedziesz mial diesla z turbina, to zawsze zanim opuscisz szanowny samochod musisz to cudo schlodzic :D To moze byc uciazliwe :/ Co do silnika to zgadzam sie z bronius'iem, ze lepiej wybrac 1.6 niz 1.4, sam mam 1.6 i nie jest to szczyt techniki i mocy (~90 KM) wiec majac 1.4 zapewne nie czulbys sie komforotowo (chyba 75 KM?). Slyszalem, ze meganki z silnikiem 1.4 sa bardziej awaryjne (silnik) bo to male gowienko zwane dalej silnikiem nie daje rady ciagnac dosc ciezkiej megi (~1100 kg). Czeste wizyty na CPNie to moze byc uciazliwe jak sie duzo jezdzi (przy LPG). Przejezdzasz okolo 190 km / doba. Jezeli spalasz 8-9l LPG/100km to co dwa dni czeka Cie wizyta na CPNie. Widzialem w Chorzowie niedawano jak szedlem oferte "autogaz juz od 900,-" - ktos moze to skomentowac (parlamentarnie), to jest mozliwe / ma sens / gdzie jest haczyk ? :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Widzialem w Chorzowie niedawano jak szedlem oferte "autogaz juz od 900,-" - ktos moze to skomentowac (parlamentarnie), to jest mozliwe / ma sens / gdzie jest haczyk ? II generacja i bez zbiornika (mówią, że klient ma się zdecydować czy beczka czy koło więc dlatego nie ma go w cenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jesper22 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Silniczek 1.4 może rzeczywiscie są troche mułowate 75KM, ale co do awaryjności to sie nie zgodzę. Ja słyszałem, że 1.6 są dość awaryjne (cewki), Ja swoja meganką nakręciłem już 30 tys. km w ciągu roku i żadnej awarii silnika, czy coś podobnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoundWave Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 @jesper22: skoro masz dobra opinie o 1.4 to sie ciesze, nie chcialem powielac zlego stereotypu, po prostu w moim srodowisku "automaniakow" taka panuje opinia. Co do mojego 1.6 to przejechalem 10 razy mniej niz Ty i jestem zadowolony !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertto Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Przy dużych przebiegach zdecydowanie polecam ropniaczka. Już w innym temacie pisałem o moim służbowym samochodzie - 2,0 HDI - w ciągu roku przejechałem 95 000 km, auto z listopada 2003 ma juz przebieg 241 000 km i patrząc na jego stan spokojnie dojeździ do 600 000 km. Benzyny, a tym bardziej zasilane LPG nie odznaczają się taką trwałością. Moim poprzednim samochodem było auto na LPG - miałem sporo problemów, mechanicy nie mogli zdjagnozować usterek związanych z dostarczanie paliwa. Do końca nie bylo wiadomo w czym tkwi problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 zgadza sie , instalacja LPG nigdy nie była i nie bedzie instalacja fabrycznie konstuowaną z myślą o silniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
święty Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2007 w dotychczasowym uzytkowaniu pojazdów miałem jeden raz megankę 1,4 z 96 r. na gaz. wiem jedno nie chce już zadnej benyny ani gazu i wróciłem do ON w tej chwili mam scenica II 1.9 dci. przy tej ilości pokonywanych km bierz diesla i się niezastanawiaj przy ropniaku będziesz miał mniej kłopotów niż z gazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 dokładnie jest jak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertto Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 W mojej firmie wszystkie kupowane auta do ropniaczki. Przy naszych przebiegach to nieuniknione, bo benzyniaki mogłyby nie dotrwać do końca Lisingu Prywatnie też kupiłem diesla i nie żałuję. Benzyniak nadaje się dla kogoś, kto robi niewielkie przebiegi np. na krótkie dojazdy do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek_fm Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Jeździłęm autem na benzynke, potem benzynka + gaz, teraz jeżdżę dieslem i jeżeli będe kupował następny samochód to na 85% będzie to diesel. ;-) To fakt, że gaz może wychodzi najtaniej ale z instalacją są ciągłe problemy. Tak jak należy dbać o turbinę w dieslu tak w gazie trzeba dbać o stan paliwa, świece kable i filtr powietrza, nie wiem gdzie bardziej trzeba uważać. :-? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi