Vivaldi Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 z założenia że koszty i problemy podobne, wybrałbym diesla. W końcu to firmowa koństrukcja a nie dokładka czegoś do czegoś istniejącego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek_fm Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Z ust mi to wyjąłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waflos Opublikowano 16 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 w dotychczasowym uzytkowaniu pojazdów miałem jeden raz megankę 1,4 z 96 r. na gaz. wiem jedno nie chce już zadnej benyny ani gazu i wróciłem do ON w tej chwili mam scenica II 1.9 dci. przy tej ilości pokonywanych km bierz diesla i się niezastanawiaj przy ropniaku będziesz miał mniej kłopotów niż z gazem No i od 2 miesięcy jestem szczęsiliwym "mam nadzieję że dalej" uzytkownikiem Meganki kombi z sekwencyjną instalacją LPG i silnikiem 1,4 16V. I oto spostrzeżenia (wczesniej miałem diselka 1,9TDI): - przebieg który zrobiłem to ok 5000km - problemów z gazem żadnych - OC tanie jak barszcz - spalanie przy prędkościach 120-160 w trasie - 8,5l LPG - spalanie w miescie (trójmiasto) w korkach z klimą 9,5 - 10l LPG - ekonomia: średnio 9l X 1,75 LPG = 15,75zł + 0,5l etyliny ( rozruch) = 15,75+2zł = 17,75zł !!! Rachunek prosty!!!!! Dodam tylko że kupiłem bezwypadkowe autko z klimką (oryginalnie 150000km) za 15600. Za tę cenę na pewno nie dostał bym żadnego porządnego diesla. Prawda???? Wniosek jest jeden: Auto musi być zadbane i w odpowiedniej cenie; czy to diesel czy też LPG... pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrTea Opublikowano 16 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 No to oby tak dalej... Powiem ze ja na poczatku tez sie zastanawialem diesla czy pb+lpg z tytm ze szukalem jakiegos auta ze stajni VAG w TDI... ale trafil sie scenic, dolozylem sekwencje i nie moge narzekac... I teraz moze sie naraze innym ale od wielu osob slyszalem ze silniki diesla by renault sa.. nie trwale :] ... szczegolnie dci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 17 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 ja też przez przypadek kupiłem Scenica (nawet w tym samym kolorze co Ty) mierząc w Passata TDI , jestem zadowolony. Nie mam potrzeby montażu LPG choć byłem o krok. Generalnie wszystko przemawia za kupnem TDI,DCI itd :lol: po za tym że benzyniaki nie są kupowane (głównie na zachodzie) do wielkich przebiegów a co za tym idzie można na rynku znaleźć benzynowy model pięknie utrzymany z małym przebiegiem. Niestety w dieslu jest to dużo mniej prawdopodobne. Po za tym w czasach ciągłych problemó z EGRami, przepływkami, specjalnym traktowaniem turbiny myśle że PB+LPG nie jest złym wyborem. Po prostu diesel w utrzymaniu nie jest już taki tani jak to drzewiej bywało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi