Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Demontaż tapicerki w tylnej klapie scenic II

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Wbrew pozorom nie jest to takie trudne, ostatnio rozbierałem tapicerkę jak i blende na tylniej klapie z uwagi na 'wygryzienie' uszczelki pod nią przez jakieś środki myjące na myjniach,

efekt był taki, ze deszcz spływał do wnętrza klapy przez szczelinę i wypływał przez zamek, co oczywiście znacząco skróciło jego życie /solanki/,

wyjaśniło mi to dlaczego często można poczytać o problemach z zamkami w SII w tylnej klapie, a problem uszczelki jest dość dobrze znany w ASO i serwisach /sprawdzałem ile kosztuje nowa blenda z uszczelka - 550pln/

W każdym razie:

1. odkrecasz 4 śruby, tox 25 /jeśli dobrze pamiętam/, a zamek to trox 30

2. ciągniesz w doł za plastikową osłone od strony szyby (góra klapy), są tam zatrzaski o takiej konstrukcji, ze nic nie powinno sie wyłamać, natomiast to dla mnie akurat było najtrudniejsze, przy odpowiedniej sile i braku obaw może się udać :mrgreen:

w tym momencie wnetrze klapy masz jak na dłoni,

pozostałej tapicerki już nie rozbierałem bo nie była konieczna taka operacja w moim wypadku, natomiast wg instrukcji serwisowej:

3. zdejmujesz górna okładzine, ciągnąc wzdłuż szyby

4. zdejmujesz boczne okładziny /wzdłuż szyby/, trzeba uważać na mocowanie linki od półki /można wyminić osobno/

pozdrawiam

TomekS

Proszę zapoznać się z regulaminem forum i zasadami pisania postów.