alek Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Witam mam problem z zakupem Scenica II 1,5 dci w wersji rozszerzonej do 105KM przebieg 150tys. Na postoju i przy powolnej jeździe przy ruchach kierownicy daje się słyszeć dziwny dźwięk. Takie jakby "plumknięcie". Nie jest to odgłos metaliczny ani żadne darcie, drapanie, czy skrzypienie. Nawet miałem wrażenie że to gdzieś przy oponie. Kierownica chodzi lekko, nie czuć tego "plumknięcia" na kierownicy i w zasadzie nie ma żadnych innych skutków poza tym dźwiękiem. Sprzedający twierdzi że to jest charakterystyczne dla elektrycznego wspomagania przy obracaniu kołem na postojach i podczas wolnej jadzy ale jakoś mam wątpliwości. Dajcie znać czy macie jakieś koncepcje, czy to może być coś poważnego (jakaś usterka układu wspomagania) i czy to może być drogie w naprawie, bo jestem bardzo napalony na to autko ale jak mam mieć w perspektywie remont wspomagania za kilka tysięcy to mi ochota przechodzi. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hadzo Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Na postoju i przy powolnej jeździe przy ruchach kierownicy daje się słyszeć dziwny dźwięk.. Miałem taki objaw, ale dźwięk to było raczej chwilowe tarcia i były to zużyte łożyska amortyzatorów. "Plumknięć" jak to nazywasz raczej nie stwierdziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek42 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Nie kupuj!! Wyjdzie Ci problem-wpakujesz się w zaje....ste koszty, a tyle pieknych Sceniczków na rynku... Nie napalaj się, serwis dla Francy to trumna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly1984 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Sprzedający twierdzi że to jest charakterystyczne dla elektrycznego wspomagania przy obracaniu kołem na postojach i podczas wolnej jadzy ale jakoś mam wątpliwości.no raczej nie jest u mnie nic nie słychać waldek42, dobrze mówi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maytki Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Śruba przy kierownicy ?? Wydaje mi się że miałem coś takiego, koszt naprawy to ok 30zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pizza Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 To "plumknięcie" wskazuje najprawdopodobniej na domagające się wymiany górne łożysko (łożyska) kolumn MacPhersonów. Miałem coś takiego już dwukrotnie, o kosztach się nie wypowiem bo załatwiane na gwarancji. Więc niech sprzedający nie pier....i że to wina elektrycznego wspomagania kierownicy i że ten typ tak ma. Jako opisana usterka ma prawo się zdarzyć ale nie może tak być cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Z tego co pamiętam to moj mechanik mowil że jest to usterka która wynika ze złej konstrukcji (teraz nie pamiętam czego już). Ale chodzi o to że z czasem coś zaczyna trzeć o cos innego i że najprostrza diagnoza to jak się stoi albo przy powolnej jeździe można to zdiagnozować. Jak podasz opis tej usterki w ASO to na 100% powiedza ci co to jest bo to znana usterka - nic nietypowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpirek Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Myślę że to jest to o czym pisze pizza tzn łożyska do wymiany koszt jednego z wymianą około 100 pln mnie też to czeka ale podobno nie jest to pilna sprawa (wymienić jak będzie bardzo plumkać ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alamot Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 mpirek i pizza mają rację. siadło łożysko amortyzatora i trzeba je wymienić. robiłem to w zeszłym roku i chyba ok 100 zaplacilem ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob1969 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 W ASO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpirek Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2009 nie nie w ASO tylko u "normalnego" mechanika - specjalizacja francuskie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi